VUK JEREMIĆ U TRCI ZA UN: Dosadašnji rezultati daju razloga za optimizam
Foto: Reuters

Glasanje za novog generalnog sekretara

VUK JEREMIĆ U TRCI ZA UN: Dosadašnji rezultati daju razloga za optimizam

Politika -

NJUJORK - Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić izjavio je uoči današnje, pete runde glasanja u Savetu bezbednosti da dosadašnji rezultati daju razloga za optimizam ocenivsi da je kandidatura Srbije dobila široku podršku zahvaljujući transparentnom pristupu i konkretnim predlozima za reformu UN.

"Cilj za ponedeljak je da ostanemo pri vrhu spremni za osudni segment ovih izbora koji počinje u oktobru", rekao je Jeremić.

DANAS RUNDA ODLUKE: Vuk Jeremić juriša na mesto generalnog sekretara UN

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati daju razloga za nastavak optimizma. "Nalazimo se od početka pri samom vrhu, srpska kandidatura je dobila značajan broj glasova - ukupno drugi najveći broj glasova kada se saberu svi rezultati," rekao je Jeremić.

Komentarišući podršku uglednih medija poput Vol strit džornal i londonskog Telegrafa, on je rekao da je to velika čast ocenivši da je razlog za to, kao i za podršku u Savetu bezbednosti i široj međunarodnoj javnosti, opredeljenje da se nasupi otvoreno i transparentno sa konkretnom platformom i rešenjima za budućnost UN.

"Organizacija Ujedinjenih nacija se nalazi u situaciji da su potrebne mnoge promene i to do sada niko nje bio spreman otvoreno da kaže", napomenuo je Jeremić i podstio da je kandidatura Srbije predstavila i 53 konkretna predloga kako učiniti Ujedinjene nacije modernijom i svrsishodnijom za rešavanje svetskih pitanja u 21. veku."Zato smo dobili široku podršku, kako u Ujedinjenim nacijama tako i u široj javnosti. Ja se nadam da će tako i ostati", zaključio je on.(Tanjug/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track