ŽELI DA SE BRANI SA SLOBODE: Oliver Ivanović počeo štrajk glađu!
Foto: Zorana Jevtic

Nezadovoljan odlukom Euleksa

ŽELI DA SE BRANI SA SLOBODE: Oliver Ivanović počeo štrajk glađu!

Politika -
Ivanoviću je u juče produžen pritvor do 6. oktobra

KOSOVSKA MITROVICA - Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović započeo je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici i zahteva da mu se omogući odbrana sa slobode.

Ovo je jutros potvrdila Ivanovićava supruga Milena Ivanović Popović. Ivanoviću je u juče produžen pritvor do 6. oktobra.

U mitrovičkom sudu do sada je saslušano 45 svedok tužilaštva u procesu koji se vodi protiv Ivanovića i još četvorice Srba, a nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar.

Garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu u svakom trenutku ako mu se omogući odbrana sa slobode ranije je dala Vlada Srbije, ali u Euleksu su do sada smatrali da bi on mogao da utiče na svedoke ako ga oslobode.

Ivanović je optužen da je na Kosmetu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP Srbije Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Euleks je u sredu pustio da se brane sa slobode Nebojšu Vujačića i Aleksandar Lazović, dok se Ilija Vujačić od početka sudskog procesa brani sa slobode. Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Selaković: Srbija će pomoći odbranu Ivanovića koliko možžeProduženje pritvora Oliveru Ivanoviću je skandalozno i Srbija i Ministarstvo pravde učiniće sve da pomognu njegovu odbranu koliko je to moguće, izjavio je danas ministar Nikola Selaković.

''Nažalost malo toga je moguće i moramo da budemo svesni šta možemo da uradimo. Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa Kancelarijom za KiM kada je reč o flagrantnom kršenju ljudskih prava Olivera Ivanovića, koji je u pritvoru toliko dugo samo zato što je ugledan Srbin sa severa Kosova'', rekao je Selaković.

Upitan šta Ministarstvo pravde može da uradi povodom toga, Selaković je rekao, ''šta mislite da bismo mogli da uradimo''. ''U situaciji kada su nam vezane ruke kada je u pitanju KiM i kada tamo defakto ne postoji naš suverenitet u pravosuđu mi možemo da pomognemo njegovoj odbrani i to ćemo učinit koliko budemo mogli'', rekao je ministar pravde.

Ministar je dodao da su iskazi većine svedoka išli u prilog Ivanoviću, ali da bi za kosovske Albance sada bilo nezgodno da ga puste i da priznaju grešku. ''Ja to od njih i ne očekujem, ali je skandalozno što je Ivanović još u pritvoru'', zaključio je Selaković. Ministar pravde Nikola Selaković obilazi danas u Staroj Pazovi lokaciju na kojoj je započeta izgradnja novog objekta za potrebe pravosudnih organa te opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track