VIDEO ZLOUPOTREBIO GOSTOPRIMSTVO: Evo šta je rekao Edi Rama
Foto: Tanjug

Provokacija albanskog premijera

VIDEO ZLOUPOTREBIO GOSTOPRIMSTVO: Evo šta je rekao Edi Rama

Politika -
Njegov govor izazvao je oštru reakciju srpskog premijera, koji je ocenio da je posredi provokacija

BEOGRAD - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Beogradu da je Kosovo nezavisna država i da je to realnost koja se ne može menjati i koju treba prihvatiti.

.Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Beogradu posle razgovora sa srpskim premijerom da je "Preševo most i da je nezavisnost Kosova neumitna realnost".

"Možemo govoriti o različitim pristupima, ali ne mislim da bilo šta treba da nas spreči da kažemo istinu", rekao je Rama.

Njegov govor, mnogo duži od Vučićevog izazvao je oštru reakciju srpskog premijera, koji je ocenio da je u pitanju provokacija. "Oko Kosova imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna, kako regionalna, tako i Evropska i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost", rekao je Rama.

http://www.youtube.com/watch?v=KuZfr546F2g

Kako prenose albanski mediji, on je rekao da Albanija sa zadovoljstvom "dočekuje svaku novu percepciju realnosti od strane Srbije".

"Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Mi cenimo i promovišemo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspeh Evrope. Imamo dobru volju za iskrenu saradnju i naše iskreno uverenje je da naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti", rekao je Rama.

http://www.youtube.com/watch?v=KuZfr546F2g

Albanski premijer je svog srpskog kolegu pozvao da poseti Albaniju. Dodao je da "obećava" da u Tirani neće biti provokacija. "Obećavam da u Tirani nikakvih provokacija neće biti, bez obzira na naše razlike u stavovima po nekim pitanjima", rekao je Rama. Rama je pozdravio dijalog Beograda sa Prištinom, dodajući da je njegov uspeh rezultat zalaganja lidera dve zemlje.

Dodao je da je Vučić dao "veliki doprinos" u tome. Albanski premijer je naglasio da Srbija i Albanija treba da prevaziđu prošlost i okrenu se budućnosti i da dve zemlje Evropa može da ujedini. "Naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti", naglasio je Edi Rama. On je ocenio da je ekonomska saradnja Srbije i Albanije i celog regiona od velike važnosti. "Naše ekonomije su male, ali ekonomije celog regiona nisu. Zajedno nismo tako mali da bismo morali da čekamo pomoć od naših partnera", rekao je Edi Rama. "Naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti", naglasio je Edi Rama

Vučić je rekao da je Kosovo uvek bilo i jeste deo Srbije i da nikakve veze nema sa Albanijom, kao i da neće dozvoliti da Srbiju neko ponižava u Beogradu.

Takođe, rekao je i da će on govoriti o tome da je Kosovo srpsko, kada bude išao u uzvratnu posetu u Tiranu. Pominjanje Preševa dolazi u trenutku kada je gotovo izvesno da će Rama drugi dan svog boravka u Srbiji provesti u tom gradu na jugu Srbije, iako je suprotno diplomatskim protokolima da premijer strane zemlje samoinicijativno posećuje gradove u drugoj državi.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track