ZORAN ĐORĐEVIĆ: Remont svih migova će koštati 185 miliona evra
Foto: Dragan Kadić

Leteće tek 2018.

ZORAN ĐORĐEVIĆ: Remont svih migova će koštati 185 miliona evra

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević izjavio je danas da je Srbija dobila kao donaciju šest aviona MIG-29 od Rusije, a da će njihov remont i modernizacija, kao i četiri MIG 29 koji Srbija trenutno ima, koštati 185 miliona evra i da se sada razgovara u koliko etapa u naredne tri godine platiti taj novac.

Novac se nabavlja iz onoga što se uštedelo i sada se pregovara kako ćemo plaćati u naredne tri godine, s tim da se rastereti 2017. godina, rekao je Đorđević na koferenciji za novinare na kojoj je predstavio budžet Ministarstva odbrane za narednu godinu.

Foto: Fonet Nenad Orević
Foto: Fonet Nenad Orević

Đorđević je objasnio da se ne može očekivati da avioni polete tokom 2017. godine, možda pre kraja te godine, ali da će to biti sigurno u 2018. godini i da će Srbija gledati da dobije što više naoružanja četvrte generacije.On je rekao da je budžet Ministarstva odbrane 58,8 milijardi dinara, a da je zabeleženo povećanje u delu za plate za 1,8 milijardi dinara zbog odluke Vlade Srbije da se zaposlenima u Vojsci plate povećaju za pet odsto.Đorđević je istakao da je šest miliona dinara odvojeno za oporavak vojnika koji se vraćaju iz mirovnih misija, a četiri miliona dinara manje novca je opredeljeno za naknade za bolovanja.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Đorđević je rekao da nema mogućnosti da se izađe u susret zahtevima sindikata vojske koji su tražili povećanje od 30 odsto, jer postoji plan i program dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom.Prema njegovim rečima, tih 30 odsto je dodatnih 8,5 milijardi dinara, a nigde preraspodelom budžeta Ministarstva odbrane tog novca nema.Ako bi uzeli sa nekog drugog mesta, kako je predlagamo u skupštini prilikom rasprave o budžetu, to znači da ne bi bilo dobrovoljnog služenja vojnog roka. A to je samo polovina novca, četiri milijarde, rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da Ministarstvo odbrane ne krije informacije koliko dobija od izdavanja zemljišta Morović kompaniji Al Rafaved iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već nije urađen presek za 2015. godinu jer nema saglasnosti oko raspodele troškova koje je ta kompanija predložila.Kada to bude dogovoreno, to će biti mustra za naredni period, a videćete koja je suma jer će biti uplaćena u budžet, rekao je Đorđević.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: RASTE ODBRAMBENA MOĆ SRBIJE: Evo koje oružje nabavljamo od Rusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track