TOTO RINA, ČOVEK ZVER! SVAKO KO MU JE BIO PRETNJA ZAVRŠIO JE RASKOMADAN U KESI, A NEKI SU BILI TEK BEBE! Naručivao je terorističke napade, a sudiju i njegovu porodicu razneo je sa 400 KILOGRAMA EKSPLOZIVA!
Foto: Profimedia

NESALOMIVI

TOTO RINA, ČOVEK ZVER! SVAKO KO MU JE BIO PRETNJA ZAVRŠIO JE RASKOMADAN U KESI, A NEKI SU BILI TEK BEBE! Naručivao je terorističke napade, a sudiju i njegovu porodicu razneo je sa 400 KILOGRAMA EKSPLOZIVA!

Specijal -

Dok su stari bosovi voleli da rade ispod radara i predstavljaju se kao časni ljudi, Toto Rina nije verovao u granice - ubijao je tužioce, sudije i novinare i njihove sinove i ćerke i objavio je rat državi

Sistem koji je uspostavio Laki Lučano doneo je mafijašima Koza nostre sa obe strane okeana period mira i uspona.

U Americi je dominirao Karlo Gambino, koji je kriminalnu imperiju vodio kao biznis, a sebe predstavljao kao finog i skromnog čikicu.

foto: Profimedia

Zvezda medija

U njegovo vreme Koza nostra bavila se ne samo prodajom droge, reketiranjem i zelenašenjem već i legalnim biznisima poput prodaje benzina i piletine, držanja kockarnica... I sve to je radila ispod radara vlasti. Znalo se za mafiju, ali bosovi više nisu bili zvezde. Bar do pojave Džona Gotija.

Ovaj smeli kriminalac još kao dečak počeo je da radi za porodicu Gambino. Kada je Pol Kasteljano 1985. izabrao svoje naslednike, Goti je bio besan zato što je preskočen. Sačekao je sastanak bosa i njegovih saradnika u restoranu 16. decembra 1985, a onda poslao ubice. Likvidaciju svog šefa gledao je s druge strane ulice. Nakon toga sebe je proglasio donom porodice Gambino. Pojavljivao se u medijima, nosio preskupa odela, razbacivao se novcem...

foto: Ilustracija

- Kada je Goti uhapšen 1989. svi u prepunoj sudnici su ustali i aplaudirali mu, a po oslobađanju je davao izjave armiji medija. Zbog toga što nijedna optužba nije mogla da se „zalepi“ za njega, prozvan je „teflonskim donom“ - piše Najdžel Kautorn.

foto: Profimedia

Međutim, „teflon“ nije pomagao dugo. Džon Goti je 1992. osuđen na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje. Nekad brutalni don izgubio je svu moć, pa je iza rešetaka često prebijan. Umro je od raka grla 10. juna 2002, a mafija se vratila svom starom receptu i radu ispod radara.

foto: Privatna arhiva

„Falkone živi“

Njujorško podzemlje bilo je opasno, ali situacija na Siciliji bila je mnogo gora. Vođena su dva rata mafije, a kao pobednik izašao je klan Korleonezi i Salvatore Toto Rina, čovek toliko okrutan da mu je nadimak bio Zver.

- Svaka hronika nasilja osamdesetih počinje u Palermu s Rinom. Njegova strategija nije bila nova - osnova je bilo ubistvo svakog koga je smatrao pretnjom. Pravio se da igra po starim pravilima, ali nije - piše Džon Diki u knjizi „Krvava bratstva“.

foto: Profimedia

Samo 1981. ostavio je za sobom 148 tela, a 112 ljudi je nestalo. To nije bio rat, već ekspresna eliminacija svih neprijatelja. Tela su komadana i bacana u kiselinu, a za kaznu je umeo da ubija i decu. Neka od njih imala su i samo nekoliko meseci.

Tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino pokrenuli su proces protiv Rine i još 472 mafijaša i sve je završeno 1987. sa 342 presude. Većina ih je doneta u odsustvu okrivljenih, ali Zver je bila besna. Naredio je seriju terorističkih napada i ubistava, od kojih su najgori bili masakr u vozu, kada je ubijeno 16 ljudi, likvidacija Falkonea i njegove porodice sa 400 kilograma eksploziva 23. maja 1992, egzekucija Borselina 19. jula iste godine...

foto: Profimedia

- Leto 1992. u Palermu bilo je vreme besa i očaja. Falkoneova kuća postala je svetilište, a sa svih balkona visili su slogani „Falkone živi“, „Palermo zahteva pravdu“, „Oterajte mafiju“... Toto Rina je uhapšen 15. januara 1993, posle 23 godine u bekstvu - piše Diki.

foto: Profimedia

Zver je preminuo u zatvoru 17. novembra 2017, dan pre 87. rođendana. Njegovo delovanje srušilo je moć Koza nostre, a mnoge njene poslove preuzela je nekad mnogo manja Ndrangeta.

Do vrha iz pozadine

Italijanska mafija je decenijama trgovala heroinom, ali se to promenilo devedesetih.

- Čim je počela era masovne prodaje kokaina, Ndrangeta iz Kalabrije je iskočila kao glavni operator. Ona je danas najbogatija mafija u Italiji. Kroz luku Đoja Tauro kokain prolazi otkako je ona otvorena 1970. Međutim, za Ndrangetu je to samo jedna od opcija, oni imaju ljude stacionirane u mnogim evropskim lukama, posebno u Španiji, Belgiji i Holandiji. Njihovi „lokali“ rašireni su po celoj Italiji, ali i Kanadi, Australiji. Iako ima sukoba unutar organizacije, dosad nije bilo rata kakav je viđen unutar Koza nostre. Razlog je jednostavan - kokainski posao je toliko raširen da niko i ne pokušava da uspostavi monopol. Međutim, Ndrangeta nije organizacija bez centralne moći. To je otkriveno 2010, kada je uhapšen Domeniko Opedisano, kapo krimine. Za razliku od Koza nostre, najviša titula nije doživotna, već traje samo određeno vreme - piše Diki.

foto: Profimedia

Ova organizacija pre nekoliko godina je razvila saradnju s najbrutalnijim i najvećim meksičkim kartelom Los Zetas, koji sada čak 40 odsto kokaina iz Kolumbije prebacuje partnerima u Italiji. Poslednjih godina otkriven je i veliki uticaj Ndrangete u Slovačkoj i Rumuniji, ali i drugim istočnoevropskim zemljama, gde su, osim u trgovinu drogom, uključeni u građevinarstvo, ali i izvlačenje profita iz evropskih fondova.

Napuljska Kamora OD RATA KLANOVA DO „GOMORE“

Koza nostra decenijama privlači pažnju javnosti, poslednjih godina to je slučaj i sa Ndrangetom. Međutim, napuljska Kamora je uvek bila manje poznata, ali i uvek prisutna. Ova organizacija nije centralizovana kao druge dve, niti ima jasnu strukturu i hijerarhiju, već je više reč o labavom udruženju klanova koji više ratuju međusobno nego što se bave širenjem uticaja. U jednom trenutku nastala su dva velika klana - Nova organizovana Kamora i Nova familija - koja su ratovala osamdesetih godina. Devedesete su iznedrile Paola di Laura i njegov klan, koji je i dalje aktivan. Na vrhu krize s đubretom u Napulju, čije skladištenje kontroliše Kamora, pojavila se knjiga „Gomora“ Roberta Savijana, koja je napuljsku kriminalnu organizaciju učinila poznatom u svetu.

Kurir/E. K. Foto: Privatna arhiva, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track