U Loznici i Malom Zvorniku dogovorena vlast

U Loznici i Malom Zvorniku dogovorena vlast

Srbija -
Konstutivna sednica Skupštine opštine Mali Zvornik biće održana u ponedeljak 28. maja, dok je konstitutisanje gradskog parlamenta u Loznici zakazano za 30. maj

LOZNICA - Od četiri lokalne samouprave Podrinja konstituisanje vlasti dogovoreno je u Malom Zvorniku i Loznici, dok su dogovori još uvek u toku u Ljuboviji i Krupnju.

Konstutivna sednica Skupštine opštine Mali Zvornik biće održana u ponedeljak 28. maja, kada bi vlast trebalo da preuzmu Socijalistička partija Srbije (SPS), Grupa građana (GG) "Preporod", Srpska napredna stranka (SNS) i Grupa građana "Za Mali Zvornik" sa 16 od ukupno 29 odbornika. Dogovoreno je da predsednik opštine Mali Zvornik bude iz SPS-a, predsednik skupštine iz GG "Preporod", a njegov zamenik iz SNS-a.

Konstitutisanje gradskog parlamenta u Loznici zakazano je za 30. maj, a skupštinsku većinu sa 43 od 59 odbornika, čine Ujedinjeni regioni Srbije (URS) sa 21. odbornikom, SNS sa 12, SPS sedam, GG "Pokret za Loznicu" tri i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) sa jednim odbornikom. SPS i SDPS koji su činili predizbornu koaliciju, prethodno su sa grupom građana dogovorili formiranje posebnog odborničkog kluba sa deset odbornika.

Postignut je dogovor da za gradonačelnika bude predložen dosadašnji gradonačelnik Vidoje Petrović iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS). Predsednik gradskog odbora SPS Jovan Todorović biće predložen za predsednika Skupštine, a čelnik lozničkog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Jezdimir Vučetić za zamenika gradonačelnika.

U budućoj skupštini opštine Krupanj SPS ima deset odbornika, Demokratska stranka (DS) osam, SNS sedam, Demokratska stranka Srbije (DS S) šest, a Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i GG "Za bolju Rađevinu" po dva odbornika.

U Ljuboviji najviše odborničkih mandata - 14 pripalo je koaliciji SPS-PUPS, a slede DS S sa sedam, SNS i DS sa po četiri i "Preokret" i URS po tri mandata. U ove dve opštine, još čekaju rezultate dogovaranja vlasti na republičkom nivou, kako bi nakon toga lakše formirali lokalnu vlast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track