JEDINSTVENA IZLOŽBA U KIKINDI: Žene mogu da postignu sve
Foto: Saša Urošev

BROJNA UDRUŽENJA

JEDINSTVENA IZLOŽBA U KIKINDI: Žene mogu da postignu sve

Srbija -

Žensko preduzetništvo treba podržati jer ćemo svi imati korist

Brojna udruženja

foto: Saša Urošev

Članice više od četrdeset udruženja iz Pančeva, Zrenjanina i Kikinde izložile su u subotu maštovite rukotvorine, tradicionalnu hranu i prirodnu kozmetiku na manifestaciji „Izložba preduzetničkih veština žena u gradu“. Ovako profilisanu manifestaciju prvi put u Kikindi je organizovao pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova.

foto: Saša Urošev

Diana Milović, direktorka Zavoda, ukazala je da kreativnost naših žena nije upitna. Ona je podvukla da žensko preduzetništvo treba ojačati.

- Naš prioritet jeste ekonomsko osnaživanje žena, naročito iz ruralnih sredina. Želeli smo da vidimo šta je ono sa čime raspolažu, koja su udruženja aktivna i šta možemo da uradimo za njih. Izuzetno je važno da ih naučimo da se udružuju, da izađu na tržište i prodaju svoje proizvode - izjavila je ona.

foto: Saša Urošev

Milanka Rašeta iz zrenjaninskog udruženja Zeleno polje potvrdila je da su ovakve manifestacije veoma važne.

- To je prilika da pokažemo šta sve znamo i umemo, šta vredne ruke jedne žene mogu da urade. Možemo sve i želimo sve, ali nam je potrebna pomoć šire zajednice - priznala je ona.

foto: Saša Urošev

Da je osnaživanje ženskog preduzetništva nužno, potvrđuje i Kikinđanka Mirna Rackov. Ona je jedina žena opančar u Srbiji. Mirna izrađuje opanke i obuću za folklor.

- Rođena sam u Dubrovniku, odrasla u Orebiću, a matica života dovela me je u Kikindu. Ni sanjala nisam da ću se baviti ovim zanatom. U ovom poslu sam se pronašla. Nama ženama znači svaki vid promocije i podrške - kaže ona.

foto: Saša Urošev

Kome preneti znanje

NEVESELA BUDUĆNOST

Zorica Kiš i Đuka Krlić iz Elemira vezu na belom platnu i heklaju.

- To radimo s mnogo ljubavi, ali nas ne veseli što mlade žene nisu zainteresovane da im prenesemo znanje - priznale su novinaru Kurira.

izložba preduzetničkih veština žena u gradu, žene, izložba, Kikinda

(Kurir/Saša Urošev/Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track