JUBILARNI UNESCO KAMP U KIKINDI: Mladi bez predrasuda o kulturnom i nacionalnom identitetu
Foto: S.U.

Moj grad, to sam ja

JUBILARNI UNESCO KAMP U KIKINDI: Mladi bez predrasuda o kulturnom i nacionalnom identitetu

Srbija -

Po deseti put, kikindska Gimnazija “Dušan Vasiljev” domaćin je UNESCO kampa „Moj grad, to sam ja”. Gimnazijalci su domaćini vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, Turske, Tajlanda, Rusije i Paragvaja, a ovogodišjem kampu prisustvuju i srednjoškolci iz Vrbasa i Novog Sada.

Brojne radionice biće u znaku multikulturalnosti i tolerancije, a s posebnim akcentom na kulturni i nacionalni identitet:

foto: S.U.

- Tematski naziv ovogodišnjeg kampa glasi „ Koreni i krila". Za taj naziv smo se opredelili u čast slovenačke OŠ “Ciril Kosmač“ iz Pirana. Oni su bili inicijatori našeg pridruživanja UNESCO organizaciji, velikoj porodici koju čini više od 9.000 UNESCO škola širom sveta- kaže Miljana Kitanović, koordinatorka kampa, i nastavlja:

-Ovoga puta govorićemo o našim identitetima, posebno o nacionalnom. Poredićemo se međusobno, s obzirom da dolaze učesnici iz različitih zemalja. Pokušaćemo da osvestimo pojam nacionalnog identiteta. Pominjaćemo i sličnosti i razlike, ali i predrasude koje eventualno gajimo- navodi ona.

Izrael Sanabria na sever Banata je stigao iz dalekog Paragvaja. Iako ne zna dobro srpski jezik, priznaje da se za našu zemlju zainteresovao još kada je imao sedam godina:

foto: S.U.

- Učim vaš jezik iz knjiga i putem internet. Sve razumem, a nešto znam i da kažem. Prvi put sam u Srbiji i mogu da kažem da uživam. Dopada mi se društvo. Lepo sam prihvaćen- iskren je Sanabria.

I mlada Turkinja, Merikej Akćajla, prvi put je u Srbiji, a ovo je njeno prvo učešće na UNESCO kampu:

foto: S.U.

-Veoma sam uzbuđena, a nije mi trebao puno da se zbližim sa domaćinima i ostalim učesnicima. Moji zemljaci i ja smo se na otvaranju kampa pojavili

u našoj tradicionalnoj nošnji i predstavili tursku tradicionalnu igru i deo kulturne baštine - rekla je ona.

(Kurir.rs/S.U. /Foto: S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track