VREME ČUDA U POŽAREVCU: Ukazali se likovi svetaca dok su majstori krečili kapelu u garnizonu Vojske Srbije!
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

na plafonu vojne kapele

VREME ČUDA U POŽAREVCU: Ukazali se likovi svetaca dok su majstori krečili kapelu u garnizonu Vojske Srbije!

Srbija -

POŽAREVAC - Prilikom obnove kapele u požarevačkom garnizonu, posle otpadanja maltera, otkrivene su freske na opšte iznenađenje meštana!

Scena slična onoj iz filma "Vreme čuda", kada nova vlast kreči zidove crkve, a freske se na opšte iznenađenje meštana sela Vitanija iznova pojavljuju, viđena je ovih dana i u Požarevcu, pišu Novosti.

Kako je Kurir već pisao, u crkvi Svetih bezsrebrnika Kozme i Damjana Njegovo Preosveštentvo vladika braničevski gospodin Ignjatije služio je nedavno liturgiju, prvi put posle njenog obnavljanja. Crkvu, koja je nekada bila sastavni deo eparhijskog kompleksa obnovili su pripadnici Vojnog sindikata Srbije.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Radnici koji obnavljaju vojnu kapelu u zgradi Komande požarevačkog garnizona ništa manje nisu bili iznenađeni kada su se likovi svetaca pojavili pošto je sa zidova počeo da otpada malter. Pretpostavljajući da se radi o vrednim delima, radnici su nastavili pažljivo da uklanjaju malter sa zidova i tavanice, na kojoj su se, takođe, pojavile freske. Sada se čekaju procene stručnjaka o starosti i poreklu ovih dela.

Između mnogobrojnih verskih prizora, na freskama su naslikani likovi svetaca Kozme i Damjana, Isusa Hrista, Bogorodice i prosvetitelja Svetog Save.

- Otkriće ovih fresaka veliki je duhovni događaj ne samo za nas, već i za sve Požarevljane. Planiramo da sve freske kompletno obnovimo, ali ne na svoju ruku, pa zato sada čekamo stručnjake iz nadležnih ustanova. Oni će napraviti plan obnove i nadzora nad ovim radovima - kaže Goran Marić, član Upravnog odbora Vojnog sindikata Srbije.

On dodaje da će po završetku obnove svi građani moći da obilaze ovu vojnu kapelu i razgledaju freske na zidovima.

foto: Maja Mojskovski Rašević, Arhivska fotografija

Prostor vojne kapele nalazi se u Komandi garnizona Požarevac, u zgradi koja je zidana tridesetih godina prošlog veka. Završena je pred početak Drugog svetskog rata, a posvećena je svecima Kozmi i Damjanu. Taj hram pripadao je eparhijskom kompleksu, ali crkva ga nikad nije koristila, već su se tokom rata u nju uselili Nemci, a po njegovom završetku koristila ga je Vojska. Zidan je u srpsko-vizantijskom stilu, a freske je oslikalo nekoliko ruskih freskopisaca.

U vojnoj kapeli, osim fresaka, nalaze se ikone i sve što je neophodno za služenje verskih obreda, dok je oltar u manjoj prostoriji.

- Do sada smo završili oko 90 odsto radova, preostali su još samo neki građevinski, kao i restauracija fresaka na zidovima i tavanici. Sve to obavili smo uz pomoć donatora, koji su na pravi način shvatili vrednost ovog prostora i odlučili da nam pomognu - kaže Marić.

(Kurir.rs/Večernje novosti/D. Novković/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track