OVA KAŠIKA PODIGLA JE VELIKU PRAŠINU, O NJOJ DANAS PRIČA SRBIJA! Šokantno otkriće u zrenjaninskoj bolnici ili čista navlaka na društvenim mrežama?! POGLEDAJTE FOTKU
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

bruje društvene mreže

OVA KAŠIKA PODIGLA JE VELIKU PRAŠINU, O NJOJ DANAS PRIČA SRBIJA! Šokantno otkriće u zrenjaninskoj bolnici ili čista navlaka na društvenim mrežama?! POGLEDAJTE FOTKU

Srbija -

BEOGRAD - Kašika na kojoj se nalazi ugraviran nacistički orao sa kukastim krstom i natpis "HLaZ" izazvala je veliku pažnju na društvenoj mreži „Redit“, gde se tvrdi da je fotografija komada escajga napravljena u jednoj zrenjaninskoj bolnici.

Orao sa kukastim krstom je prilično jasan simbol, dok natpis na komadu escajga "HlaZ" najverovatnije označava jedinicu iz koje je kašika potekla.

Moguće je da je reč o "HilfsLazarett Zug", što je bila medicinska jedinica... Tvorac fotografije tvrdi da je kašika slikana u zrenjaninskoj bolnici?!

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je uopšte ili kako kašika dospela u bolnicu, zna se da je Zrenjanin, tokom okupacije u Drugom svetskom ratu iz Petrovgrada preimenovan u Veliki Bečkerek, bio centar okupacione vlasti za Banat, podseća RTS.

foto: Marina Lopičić

Nakon ulaska nemačkih trupa u Petrovgrad 14. aprila 1941. godine u gradu je uspostavljena zloglasna policijska prefektura Juraja Špilera i koncentracioni logor u današnjoj ulici Cara Dušana, kroz koji je, tokom dve godine postojanja, prošlo više hiljada ljudi. Jedinice Crvene armije oslobodile su grad 2. oktobra 1944. godine.

(Kurir.rs/RTS/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track