VRANJANCU ODUZELI ZEMLJIŠTE, SAD MORAJU DEBELO DA MU PLATE: Gradske vlasti do narednog utorka moraće da iskeširaju 30 miliona dinara
Foto: Profimedia

eksproprijacija

VRANJANCU ODUZELI ZEMLJIŠTE, SAD MORAJU DEBELO DA MU PLATE: Gradske vlasti do narednog utorka moraće da iskeširaju 30 miliona dinara

Srbija -

Viši sud u Vranju obavezao je gradske vlasti da do narednog utorka isplate gotovo 30 miliona dinara J.D. iz tog grada kao naknadu za nepokretnost koja je nakon 1945. godine bila predmet eksproprijacije, izjavila je danas gradski pravobranilac Đurđica Đorđević.

Đorđević je za agenciju Beta izjavila da je lokalna samouprava presudu Višeg suda u Vranju, koju je potvrdio Apelacioni sud u Nišu, dobila pre nedelju dana, kao i da je grad u obavezi da presuđeni iznos isplati Vranjancu od koga je zemljište nakon Drugog svetskog rata oduzeto u roku od 15 dana od dobijanja presude.

"To suđenje je pokrenuto 2004. godine pa prekinuto, da bi bilo nastavljeno 2011. godine. Ulagaćemo pravne lekove, čak će gradsko prvobranilaštvo podneti krivične prijave protiv lica koja su vodila sudski postupak ali grad će biti prinuđen da postupi po presudi", kazala je Đorđević.

Prema njenim rečima, lokalna samouprava smatra da je predmet vraćanja zemljišta prvobitnom vlasniku trebalo da vodi Agencija za restituciju a ne sud, kao i da je sporno to kolika površina zemljišta je bila oduzeta.

"Zemljište jeste posle Drugog svetskog rata bilo oduzeto od vlasnika i predato gradu ali ne znaju se mere i granice tog zemljišta a sporna je i vrednost, jer je u postupku sud presudio najveći iznos veštaka od tri procenjena iznosa. Prema proceni poreske uprave to zemljište u razmerama kako je presuđeno vredi oko 21 milion dinara dok je u vreme kada je oduzeto vredelo možda oko osam miliona dinara", rekla je Đorđević.

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Vranju, na osnovu tužbe J.D. iz Vranja da na ime novčane naknade za zemljište koje je bilo predmet eksproprijacije, površine od 5.500 metara kvadratnih na mestu "Kuso blato", na kome je delimično izgrađena i srednja Medicinska škola, isplati iznos od ukupno 29.975.000 dinara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track