DEČAK ALEKSANDAR (9) ŽIVI SA BOLESNOM MAJKOM U JEDNOJ SOBICI BEZ KUPATILA! Drugari iz klupe prikupljaju pomoć: Hoćemo da naš drug živi kao svi! (VIDEO)
Foto: Printscreen RTS

DOBILI OD CENTRA ZA SOCIJALNI RAD POSLE IZLASKA IZ SIGURNE KUĆE

DEČAK ALEKSANDAR (9) ŽIVI SA BOLESNOM MAJKOM U JEDNOJ SOBICI BEZ KUPATILA! Drugari iz klupe prikupljaju pomoć: Hoćemo da naš drug živi kao svi! (VIDEO)

Srbija -

Devetogodišnji Aleksandar živi sa majkom u neuslovnom objektu u Sremskoj Mitrovici, koji su po izlasku iz Sigurne kuće dobili na korišćenje od Centra za socijalni rad. Predstojeću zimu čekaju bez kupatila, u sobi u kojoj jedino imaju odžak za šporet, a nameštaj su dobili od dobrih ljudi.

"Imamo dve sobe, ali ne mogu da spavam sa mamom tamo zato što je hladno. Teško mi je ovde, hoću da imam bolju kuću i veću i da imam slatkiše", kaže Aleksandar.

Aleksandar sa majkom živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, ukupno 14.500 dinara mesečno. Zbog bolesti, majka ne radi i jedva da imaju za hranu.

"Ipak, izlazim na kraj kako moram, umem i znam, snalazim se za sebe i dete. Od kičme bolujem, trebalo je da me operišu, ali ne smeju, boje se da ću ostati u krevetu", kaže majka Milanka.

foto: Printscreen RTS

Sudbina druga iz klupe potresla je Lazara i Dušana, koji su rešili da mu pomognu. Obratili su se majkama sa kojima su otišli u mesnu zajednicu, gde su dobili podršku da se organizuje humanitarna akcija.

"Ja bih stvarno voleo da moj drug živi isto kao i mi svi, da ima kupatilo, da ima grejanje, da ima svoju sobu, da može lepo da radi domaći", kaže učenik Lazar Lav Komnenić.

foto: Printscreen RTS

Dušan Panzalović priča da se sa Aleksandrom igra svaki dan, da ga mnogo voli i da želi da mu pomogne.

Iz Mesne zajednice pomoć je brzo stigla. Radi se kupatilo i prikuplja materijal za popravku kuće i niko u kraju nije rekao ne.

"Oni tako mali u trećem razredu, a znaju šta je etika, šta je moral, to je neverovatno, onda kako ostati ravnodušan. Nego dođeš, zasuci rukave i pomozi", kaže Dragan Božić, predsednik MZ.

foto: Printscreen RTS

"Važno je koliko smo dobri jedni prema drugima, jer ako imamo druga, onda možemo sve da uradimo", kaže Lazar Lav Komnenić.

U lekciju iz humanosti ovog razreda sa učiteljicom, ubraja se i predstojeća žurka u školi za pomoć Aleksandru, kao i apel svim ljudima dobre volje.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track