NEVEROVATNA BORBA! BEBA IZ KURŠUMLIJE PREŽIVELA 9 OPERACIJA, SEPSU, BOGINJE...Majka Anđela ne ostavlja je ni sekundu: Živim za dan kada će mi moja Ana reći - mama!
Foto: Privatna Arhiva

BORBA ZA OPSTANAK MALIH HEROJA

NEVEROVATNA BORBA! BEBA IZ KURŠUMLIJE PREŽIVELA 9 OPERACIJA, SEPSU, BOGINJE...Majka Anđela ne ostavlja je ni sekundu: Živim za dan kada će mi moja Ana reći - mama!

Srbija -

PROKUPLJE - Živim za dan kada će mi moja ćerka reći :“Mama!“ i nadam se da će on doći, iako je Ana kao prevremeno rođena beba u teškom zdravstvenom stanju, odnosno to što je rođena ranije ostavilo je posledice- počinje svoju priču Anđela Korać (23) iz Kuršumlije koja je samo jedna od majki u Toplici sa prevremenim porođajem.

"Ana je rođena u 26. nedelji sa 780 grama. Tog trenutka krenula je borba i njena, moja, čitave porodice. Sada ima 21 mesec i devet kilograma i mnogo dijagnoza, ali se nadam da će sve doći na svoje i da će ovaj moj veliki borac sve prevazići. Do sada je imala devet intervencija na mozgu, a u prvim mesecima života je imala 2 puta sepsu, encefalitis, nekoliko meningitisa a preležala je morbile. Ona je trenutno dete sa posebnim potrebama. Nema vizuelni kontakt, ne okreće se, ne hvata igračke, ne sedi, ne hoda, ne priča, povremeno ima epi napade zbog kojih pije dva epileptika (sabril i kepra)", objašnjava Anđela stanje u kojem je njena devojčica.

foto: Profimedia

Dodaje da je ona pre svega majka i jednostavno mora sve da izdrži.

"Bilo je raznih trenutaka, nekoliko puta sam razmišljala i da odustanem od svega i pitala se šta mi je sve ovo trebalo. Doživljavala i "peckanja" drugih ljudi. Bitno je da imam podršku i razumevanje bližnjih, Ana ima puno ljubavi i pažnje od mene i svog oca, iako on radi po šumi ceo dan. Ja sam sa njom 24 sata, gde god da idem, ide sa mnom, ne ostavljam je nikom", kaže Anđela.

Sličnih primera je mnogo. Od početka godine u prokupačkoj Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ bilo je 23 prevremenih porođaja. Od toga zbog ozbiljnosti stanja beba, sedam njih je upućeno na lečenje u druge veće centre.

"Trudnoća uredna, ali sam se porodila u 31. nedelji sa blizancima. Hitno su prebačeni u Beograd na Institutu za neonatologiju. I tada kreće borba. Milion dokumenata je bilo potrebno da odem gore. Dok smo prikupili prošlo je 15 dana. Za to vreme sam održavala mleko i čuvala im u specijalnim kesama za tu namenu. Kada sam odradila sve što je trebalo, prebacila sam se u Beograd da ležim na odeljenju za majke. Deca su mi bila prvo na intezivnoj pa posle 2 nedelje i na poluintezivnoj. Stanje i dijagnoza milion. Pluća nisu bila razvijena, samim tim sto su rođeni ranije, nisu ni imunitet razvili pa ih i najmanja bakterija napadne i stvori se infekcija. Antibiotici, 300 cevčica, sonde, igle, inkubatori. Ne smeš da plačeš jer tako utičeš na bebe. Hranila sam ih na flašici i pevala im dan i noć", prenosi nam iskustvo majka iz Prokuplja koja nije želela da joj se pominje ime.

foto: Profimedia

Sada su njeni dečaci dobro i potpuno zdravi. Kako kaže jedna od terapija je telo uz telo. To je kada majka uzme bebu u naručje i beba kao čudom počinje da diše.

Kako se danas obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba, Opština Prokuplje će u znak podrške najlepšu zgradu u kojoj je Dom kulture obojiti u ljubičasto i tako održati ove male heroje.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track