MEDICINARI BRINU O BEBI  KOJA JE OSTAVLJENA NA PRAGU CRKVE U ČAJETINI!  Borba za decu je više od posla! Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik!
Foto: Privatna Arhiva

lepe vesti za mališana

MEDICINARI BRINU O BEBI KOJA JE OSTAVLJENA NA PRAGU CRKVE U ČAJETINI! Borba za decu je više od posla! Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik!

Srbija -

Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Užicu Jovan Gavrilović ima sopstvenu lepo uređenu sobu. Tu uživa u muzici i crtaćima, okupiran je obiljem igračaka.

Na toplinu medicinara koji o njemu brinu kao o sopstvenom detetu i na ljubav ravnu roditeljskoj, uzvraća širokim osmehom, stiskom ručica i zagrljajima.

Beba ostavljena na pragu crkve u Čajetini 9. oktobra prošle godine nekoliko časova po rođenju, treba da ode u svoju usvojiteljsku porodicu.

foto: Printscreen/Prva TV

– Nakon što je pronađen na pragu crkve, Jovan je smešten na Odeljenje neonatologije, a zatim je kao beba od 30 dana, stigao kod nas. Granica između strogo profesionalnog pristupa, između medicine i roditeljske ljubavi za dete, spontano se izbrisala. To je za nas uobičajeno. Borba za decu je više od posla, to je naše životno opredeljenje – objašnjava prim. mr sc. dr Dara Božović, načelnica Dečjeg odeljenja.

Biološki roditelji dečaka ostavljenog na pragu crkve nisu pronađeni.

– Sigurno je da je ova, najverovatnije veoma mlada žena, iz nama nepoznatih razloga bila prinuđena da dete ostavi. Užasno težak postupak ipak je obavila na inteligentan način. Dete je ostavila ispred Crkve Svetog arhangela Gavrila, u trenutku kada se na tom mestu pojavljuje veliki broj ljudi. Želela je da bude sigurna da će dečak biti pronađen. Ostavljanje deteta baš ispred crkve, predstavlja zrno vere, možda poslednje. To zrno vere je dečaka sačuvalo. Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik – moglo se čuti među užičkim medicinarima.

foto: Privatna arhiva

Podsetimo, tek rođena muška beba, teška tri kilograma, koja je u oktobra 2018. godine ostavljena na pragu crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini.

Bebu je ugledala komšinica koja je odmah pozvala sveštenika, oca Petra Lazića koji je bio u parohijskom domu.

Oni su zajedno obavestili policiju i lekare, pa je ubrzo na lice mesta stigla ekipa hitne pomoći. Bebica je zbrinuta i prebačena na odeljenje Neonatologije u Opštoj bolnici u Užicu i dobrog je opšteg stanja.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track