Najnovije vesti

VESNINA TORTA NAJBOLJA: Pogledajte slasna remek-dela sa jagodinske Tortijade
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

TAKMIČENJE

VESNINA TORTA NAJBOLJA: Pogledajte slasna remek-dela sa jagodinske Tortijade

Srbija

JAGODINA - U Jagodini je održana 13. Internacionalna "Tortijada", na kojoj su se za "najtortu", takmičila 202 proizvoda majstora ove poslastice iz Srbije, Makedonije i Rusije, a koji su po završetku poklonjeni socijalnim i humanitarnim organizacijama i porodicama sa četvoro i više dece.

 

Prema oceni žirija, prvo mesto u kategoriji svečanih torti, osvojila je torta Vesne Atković iz Rume, čak 23 torte žiri je ocenio kao najlepše, a među prvima su torte Ane Mitrović iz Vranja i Valerija Lasćanova Tortikova iz Sankt Peterburga (Rusija).

 

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U kategoriji dečijih torti, najbolju je po oceni žirija napravila Ivana Bogojević iz Glavinića.

"Izložene torte bile su prava umetnička remek dela i svake godine su lepše i lepše. Teško je bilo odlučiti koja je torta lepša, kreativnija, svaka ima posebnu vrednost i poruku", ocenio je žiri.

 

 

Organizator "Tortijade" bilo je Udruženje građana "Slatki osmeh" iz Jagodine, pod pokroviteljstvom Skupštine grada, a generalni sponzor bila je Fabrika "Dijamant" Zrenjanin.

 

Na velikom prostoru, u Sportskoj hali JASA, gde su bile izložene torte, bila je velika gužva, više od 1.000 posetilaca, uglavnom žena sa fotoaparatima i telefonima kojima su slikale torte.

 

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Tema za izradu torti "bila je slobodna a prema propozicijama, nisu smele da budu biti manja od 26 centimetara u prečniku".

 

Na "Tortijadi" su učestovali majstori ove poslastice iz Beograda, Skoplja, Petersburga, Kruševca, Aleksinca, Kragujevca, Svrljiga, Rume, Nove Varoši, Jagodine, Žagubice, Bačine, Ćuprije, Subotice, Futoga, Blaca, Tečića, Vranja, Prokuplja, Soko Banje, Novog Sada, Raške, Rekovca, Trstenika...

 

"Tortijada" ima humanitarni karakter i torte su, posle izložbe i ocenjivanja, poklonjene socijalnim i humanitarnim organizacijama i porodicama sa četvoro i više dece.

 

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U okviru "Tortijade" održan je i sajam iz oblasti poslastičarstva na kome su bili izloženi i prodavani alati, kalupi i sekači za ukrašavanje torti, fondane, silikonski kalupi, podmetači, jestive i nejestive dekoracije, boje, sprejevi, prahovi... U kulturno-zabavnom programu učestvala je Folklorna sekcija Društva za kulturu "Kablovi" iz Jagodine.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...