BAKA JELENA PROSLAVILA 100. ROĐENDAN SA SVOJIM PLANINARIMA: Najstarija planinarka u Srbiji na nogama! Planinari i pešači i dan-danas, sama sebi seče rođendansku tortu! (FOTO)
Foto: Beta/Saša Đorđević

kakva energija, svaka čast!

BAKA JELENA PROSLAVILA 100. ROĐENDAN SA SVOJIM PLANINARIMA: Najstarija planinarka u Srbiji na nogama! Planinari i pešači i dan-danas, sama sebi seče rođendansku tortu! (FOTO)

Srbija -

Sa 96 godina prepešačila je 14 kilometara, a u ovim godinama tri-četiri...

NIŠ - Nišlijka Jelena Minardi, najstarija planinarka u Srbiji, proslavila je stoti rođendan na izletištu Ada Ženeva kraj Niške Banje u društvu planinara iz planinarskog društva "Preslap".

foto: Beta/Saša Đorđević

Nakon što su je prijatelji planinari otpevali rođendansku pesmu, a ona ugasila svećice na rođendanskoj torti, Minardi je poželela želju, a to je da još jednom vidi Radan planinu. "To je najlepša planina na svetu, moja omiljena. Bila sam na Mon Blanu u Francuskoj i na mnogim drugim planinama, ali nijedna nije tako lepa kao Radan. Nijedna zemlja nema tako lepe planine kao što ih mi imamo", izjavila je Minardi.

Ona je kazala da planinari punih 58 godina i da je, zahvaljujući planinarenju, uspela da preživi veliku porodičnu tragediju kada su joj u saobraćajnoj nesreći poginuli snaja i unuk. Kazala je i da veruje da je zahvaljujući planinarenju doživela duboku starost.

"Priroda produžava život, daje vam energiju, oslobađate mozak svih problema. To naše telo i mozak traže. Omladini poručujem da ne sedi u kafićima već da se priključi planinarima, na planinama će steći dug život", naglasila je Minardi.

Čitava njena porodica, dodala je Minardi, bavila se planinarenjem. Planinar je i njen sin Slobodan, a bili su to i njen pokojni suprug, snaja i unuk.

"Bila sam prosvetni radnik, radila sam u vrtiću i imala sam svaku radnu subotu. Međutim, nisam propuštala nijednu nedelju da odem na planinu", izjavila je Minardi. Ona je kazala da ni sada ne odustaje od planinarenja i da će biti u prirodi do kraja života.

foto: Beta/Saša Đorđević

"Kada mi je bilo 96 godina prepešačila sam 14 kilometara. Sada ne mogu da hodam planinskim stazama, ali učestvujem u planinarskim pohodima. Prepešačim tri, četiri kilometra, sednem da se odmorim i čekam planinare da se vrate. Uživam da ih gledam kako se srećni vraćaju sa planine", kazala je Minardi.

foto: Beta/Saša Đorđević

Najstarija planinarka u Srbiji ;do sada je učestvovala u više stotina planinarskih akcija, osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ i pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track