NEŽENJE, POŽURITE U OVO MESTO: Više od 50 godina u tajanstvenoj bukovoj šumi događaju se čuda! Ko u ovom dragačevskom selu poželi da se oženi, to mu se i ostvari (FOTO)
Foto: RINA

ispunjava se 100 odsto

NEŽENJE, POŽURITE U OVO MESTO: Više od 50 godina u tajanstvenoj bukovoj šumi događaju se čuda! Ko u ovom dragačevskom selu poželi da se oženi, to mu se i ostvari (FOTO)

Srbija -

GUČA – Ovih dana širom Srbije obeležavaju se litije i vernici se na mnogim mestima okupljaju kako bi se pomolili Bogu za dobro zdravlje i rodnu godinu. Međutim, meštani sela Kotraža okupili su se u sred bukove šume i kažu da je ovo mesto posebno iz nekoliko razloga.

foto: RINA

“Ovde se ljudi okupljaju preko 50 godina. A legenda kaže da da se upravo tu davno pričestio car Dušan kad je krenuo u jedan od svojih pohoda”, kaže Dušan Janković iz ovog sela.

Ali, ono što je najvažnije za ovo mesto jeste da se upravo ovde – neženjama ispunjavaju želje.

“Kad na svete Trojice neoženjeni momci dođu na sred ovog bukovika i zamisle želju vezanu za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 posto. Imali smo u selu nekoliko takvih primera. Momci su dolazili, pomolili se Bogu, a nedugo zatim bi se u crkvi venčali i dobili sinove”, priča Dušan.

foto: RINA

Nakon što se litije u šumi završe i kad pop otpeva svoje, tad u sred šume počinje prava zabava a meštani se opuste uz dobru muziku i ukusnu hranu. Na švedskom stolu u Dragačevu možete pronaći razne domaće đakonije, a užičko kolo proteže se kilometrima.

“Pevam skoro 20 godina, ali nikad u ovakvom ambijentu. Obezbedili smo agregat za razglas, samo jedino što se plašimo da nas ne udari grom”, kaže uz osmeh pevačica Lena Aleksić.

foto: RINA

Da li je legenda vezana za ovo mesto tačna, videće se sledeće godine kad se uporedi broj neoženjenih momaka ali i broj rođenih beba u ovom dragačevskom selu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track