NASTAVNIK OBNAVLJA ČUVENI MURAL KOSOVSKI BOJ U VRDNIČKOJ ŠKOLI: Naslikan 1964. bio je ponos učenika i škole, pre 12 godina ga prekrečila tadašnja direktorka, a sada se ispod bele boje ponovo pomaljaju kosovski junaci
Foto: Mitrovica Info

potrebna pomoć za boje

NASTAVNIK OBNAVLJA ČUVENI MURAL KOSOVSKI BOJ U VRDNIČKOJ ŠKOLI: Naslikan 1964. bio je ponos učenika i škole, pre 12 godina ga prekrečila tadašnja direktorka, a sada se ispod bele boje ponovo pomaljaju kosovski junaci

Srbija -

Čuvena zidna slika „Kosovski boj“, koju je 1964. godine, na zidu jedne od učionica u Osnovnoj školi „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku, naslikao akademski slikar Voja Stamenić, ali je pregletovana i prekrečena u leto pre 12 godina, Konstantin Gušić, nastavnik likovnog, počeo je da je „oživljava“.

Na slici, koja je uništena naredbom tadašnje direktorke škole Alenke Oreščanin, naziru se ne samo raznolike boje, već i motivi, navodi sremskomitrovački portal SMP.

foto: Mitrovica Info

Zidna slika „Kosovski boj“, dimenzija pet puta sa dva i po metra, koja se nalazila u informatičkom kabinetu, kao sećanje na mural „Kosovski boj“, koji je nestao u izgorelom manastiru Ravanica 1776. godine, doživela je tragičnu sudbinu. Preko noći moleri su umetničko delo pretvorili u prazan beli zid, instrukcijom direktorke škole Alenke Oreščanin, koja je to obrazložila da je prikaz Kosovske bitke na zidu „plašio učenike“.

– Posle 30 godina rada u ovoj školi, ostalo mi je još šest meseci do penzije, a zakleo sam se da neću otići iz nje, dok mural ne vratim ponovo na zid. – samouvereno govori nastavnik Konstantin Gunić. – Polako svaki dan kada ugrabim vremena, ja skidam glet masu i otkrivam motive. Ovde treba biti veoma pažljiv, da se ne unište boje.

Dodatni problem predstavlja i to što niko nema prikaz kako je mural naslikan, pa ovim putem nastavnik moli starije, koje su se nekada fotografisale ispod nje, da mu dostave slike, kako bi posao išao lakše.

U njegovoj želji da istraje podršku mu pruža i Goran Žugić, direktor škole, kojem bi srce bilo još veće, kada bi se i ostali dobri ljudi priključili ovoj akciji.

– Nama problem predstavljaju sredstva za boju, to je najskuplji deo ovog posla. Kada bi se pojavili donatori, mi bismo im se posebno zahvalili na jednoj završnoj priredbi, na kojoj bi svi učesnici dobili zahvalnice – kaže direktor Žugić.

„Kosovski boj“, koji je rađen zemljanim bojama, već jednom je prekrivan krečom, pre više od 40 godina, da bi ga 1991. godine ponovo „otkrio“ slikar Gušić, koji je radio četiri puna meseca dok slika nije restaurirana.

Takav, restauriran i obnovljen „Kosovski boj“ živeo je 16 godina i bio ponos kako učenika, tako i Vrdničana, da bi ponovo doživeo nesrećnu sudbinu i bio pregletovan i prekrečen 2007. godine. Kolektiv škole bio je zaprepašćen onim što je tada urađeno sa zidnom slikom.

Već naredne godine Alenka Oreščanin je zbog pobune nastavnika i Vrdničana bila smenjena i protiv nje podneta je krivična prijava za delo oštećenja i uništenja tuđih stvari. Ali sudski proces koji je vodila sudija Dragana Barbatesković iz Sremske Mitrovice u međuvremenu je prekinut zbog zastarelosti predmeta…

Svi koji bi želeli da se priključe ovoj akciji, mogu da se obrate direktno na telefon škole 022/ 465-074 ili na mejl adresu: smsrpkinjavrdnik@gmail.com

Inače, autor murala, akademski slikar Voja Stamenić napustio je Vrdnik krajem šezdesetih godina i umetničku slavu stekao u Americi, na Floridi. Njegove slike čuvaju se u Muzeju umetnosti Amerike, Narodnom muzeju u Beogradu i u mnogim drugim. Njegovo delo je jedino smetalo direktorki Alenki Oreščanin, koja je nakon smene sa mesta direktora uhlebljenje našla u tadašnjoj pokrajinskoj vladi na čijem je čelu bio Bojan Pajtić.

(Kurir.rs, mitrovica.info, S.Kostić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track