EVO KAKVA JE ŽURKA TRENUTNO NA DRINI KOD BAJINE BAŠTE: Više od 1.000 plovila učestvuje u regati, u čamcu i trubači! Na jednom od splavova peče se prase na ražnju! (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

uživancija

EVO KAKVA JE ŽURKA TRENUTNO NA DRINI KOD BAJINE BAŠTE: Više od 1.000 plovila učestvuje u regati, u čamcu i trubači! Na jednom od splavova peče se prase na ražnju! (FOTO, VIDEO)

Srbija -

BAJINA BAŠTA - Zelenom Drinom je danas zaplovilo sve što nije šuplje. Preko hiljadu čamaca, improvizovanih splavova spustilo se ovom zelenom rekom od Perućca do Rogačice.

foto: RINA

"Drinska regata je u moj kalendar upisana crvenim slovima. Čamac je spreman mesecima unazad, lepota ove manifestacije ne može da se opiše rečima, može samo da se doživi", rekao je Milan Stefanović iz Bajine Bašte, koji svake godine ugosti preko dvadeset svojih prijatelja iz Srbije.

Ali, za ovu plovidbu nisu spremni samo čamci, neki su pripremili i prase i to - na ražnju!

foto: RINA

"Mora nešto da se prezalogaji, vožnja traje dugo i najbolje je okrenuti jedno prasence, taman dok ga ispečemo i degustiramo stigli smo da kraja regate", kaže Stefan na čijem splavu se spremalo pravo svinjsko pečenje.

U Bajinoj Bašti danas je najbolja žurka u celoj Srbiji. Muzika iz svakog čamca, osmesi i dobro raspoloženje. A čarima ove fenomenalne manifestacije nije odoleo ni ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi RS, Nenad Popović, koji je zvanično otvorio glavni spust.

"Drina je naš veliki turistički potencijal. Ja sam odrastao na ovoj reci i mogu da kažem da je prelepa. Koliko ova manifestacija raste iz godinu u godinu, govori i sve veći broj turista. Postala je preoznatljiva kod nas i u Evropi", rekao je Popović.

#drina #regata #bajinabasta

A post shared by Aleksandar Veljanovski (@aveljanovski) on

Broj stanovnika u Bajinoj Bašti za vreme Drinske regate povećava se za pet, a na ulicama ove opštine mogu se čuti svi svetski jezici. Jožef Krištof prešao je stotine kolometara kako bi iz Slovačke stigao do Drine. "Već nekoliko godina dolazim ovde, sve je fenomenalno. Srbi su izuzetno gostoprimljiv i druželjubiv narod. Hrana, druženje, muzika, zaista nemam nikakvu zamerku, sve je na najvišem nivou", kaže Jožef.

Zadovoljan celom organizacijom jeste i prvi čovek Bajine Bašte, Radomir Filipović.

"Definitivno postajemo top turistička destinacija u Srbiji. Na ovoj 26. Drinskoj regati učestvovalo je preko 25 hiljada ljudi. Prebukirani smo. Imamo puno turista iz inostranstva, Mađara, Kineza, Rusa. Rastemo iz godine u godinu", rekao je Filipović. Razlog za uspeh ove manifestacije on vidi u posvećenosti svih građana Bajine Bašte.

foto: RINA

"Cela opština živi za ovu manifetaciju. Svi su maksimalno posvećeni i uključeni. Ništa ne prepuštamo slučaju, vodimo računa o bezbednosti svih učesnika i ono što je najbitnije jeste da je sve prošlo kako treba", naglasio je Filipović.

Pred pocetak :) #drina #regata #drinskaregata

A post shared by Nikola Živić (@n_zivic) on

Drinska regata postaje prepoznatljiv brend zapadne Srbije, a to potvrđuje i direktor Turstičke organizacije Bajina Bašta, Dejan Mlađenović. "Broj noćenja povećan je na 500 hiljada. Drinska regata je samo deo naših turističkih kapaciteta, jer svako ko dođe ovde mora da obiđe planinu Taru i druge sadržaje. Trudimo se da svake godine obogatimo našu ponudu", kaže Mađenović.

Svima koji su ove godine propustili Drinsku regatu ostaje otvoren poziv do sledeće godine i svatuje se da već na vreme obezbede svoje mesto na čamcu, jer - gužva je velika!

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track