Najnovije vesti

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE U ATARU SELA KOD ALEKSANDROVCA: Kopali kanal za kanalizaciju, pa našli boginju staru 6.500 godina (FOTO)
Foto: Shutterstock

SENZACIONALNO

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE U ATARU SELA KOD ALEKSANDROVCA: Kopali kanal za kanalizaciju, pa našli boginju staru 6.500 godina (FOTO)

Srbija

Figurina boginje plodnosti stara 6.500 godina nađena je na lokalitetu Vitkovačko polje, u ataru sela Vitkovo, četiri kilometra od Aleksandrovca.

Monumentalnu boginju od pečene gline iz mlađeg neolita otkrila je arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić zadnjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu, koja su pre mesec dana otpočela zbog izgradnje lokalne kanalizacije. Ovo je, ujedno, četvrta monumentalna venera nađena na lokalitetu,a prva nakon davne 1969, kada su arheolozi pronašli čuvene antopomorfne skulpture “Lejdi of Aleksandrovac” (Miladija), “Venus de Župa” (Ružica), “Madam de Vitkovo”(Grozdana),kao i veneru - “Madam de Venčac”.

Figurina, prema objašnjenju stručnjaka, pripada vinčanskoj kulturi i potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine p.n.e. Gornji deo tela boginje nađen je u celini, dok su glava i noge bili odvojeni.

- Da nije bilo namere da se sprovede kanalizacija, mi se danas ne bismo upoznali sa ovom predivnom venerom. Nadam se da ćemo ponovo dospeti u pravu žižu naučne javnosti. Govorimo o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom. Za bolje useve molili su se boginjama plodnosti poput ove- kaže arheolog Sanja Crnobrnja Krasić,viši kustos Zavičajnog muzeja Župe, koja je istraživala na terenu uz monitoring kolega iz Kruševca i Beograda.

Osim venere, u okviru istog iskopa pronađen je i monumantalni žrvanj za mlevenje hrane, kao i ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike,koja je služila kao termička-tampon zona.

- Smatra da je verovatno Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mesto u sklopu vinčanske kulture,praistorije Srbije i sveta, bilo religiozni centar perioda o kojem je reč-iznosi arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić, dodajući da se nada da će lokalitet konačno dobiti podrške nadležnih institucija, pre svega Ministarstva kulture za ozbiljna sistematska istraživanja.

- Akademik Borislav Jovanović je rekao da je kojim slučajem lokalitet u Župi pronađen pre Vinče, da bi se cela kultura svakako zvala “vitkovačka”.

Samo 50 metara od mesta gde je pronađena venera, 1969.godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje,od kojih su tri monumentalne. Spadaju u neprocenjivo kulturno blago.

- Svoja imena dobila su 1991. godine na čuvenoj Svetskoj izložbini koju je organizovao muzej “Tera Amata” u Nici, a “Lejdi of Aleksandrovac”, najpoznatiju među njima, koja je simbol Aleksandrovca, kustosi su uvrstili među 12 najznačajnijih praistorijskih venera na svetu- objašnjava istoričar Ivan Brborić,direktor Zavičajnog muzeja Župe.

- Novo otkriće je možda i poslednji apel nadležnima. I naši prethodnici su decenijama pokušavali da ukažu na značaj Vitkovačkog polja, čije je zaštićeno područje na 120 hektara. Na žalost, do danas je istraženo svega dva do tri posto lokaliteta- poručuje Brborić.

(Kurir.rs/Večernje novosti/ FOTO: Shutterstock/ Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...