MAJKA OSTAVILA DEVOJČICU U PORODILIŠTU U VRANJU: Rekla da ne želi bebu da vodi kući i više se nije pojavila! TUŽNO
Foto: T.S.

ovo joj je sedmo dete

MAJKA OSTAVILA DEVOJČICU U PORODILIŠTU U VRANJU: Rekla da ne želi bebu da vodi kući i više se nije pojavila! TUŽNO

Srbija -

Beba Marija koja ima svega 16 dana ostavljena je u vranjskom Porodilištu nakon rođenja. Devojčica je rođena 4. avgusta sa 2. 940 kilograma i dužinom od 49 centimetara. Po rođenju je dobila ocenu devet.

Prema rečima lekara odeljenja Ginekologije majka male Marije porodila se prirodnim putem u terminu, ali se nakon porođaja izjasnila da će bebu ostaviti u Porodilištu i da je neće povesti sa sobom.

Kako Kurir saznaje tridesetšestogodišnja žena iz okoline Trgovišta kod kuće ima već šestoro dece. Osoblje Ginekološkog odeljenja ZC u Vranju o svemu je obavestilo Centar za socijalni rad u Trgovištu koji će preuzeti brigu o smeštaju bebe nakon što ona bude napustila Dečiji blok Porodilišta.

foto: T.S.

"Emotivno se brinemo o Mariji. Ona je vitalna beba stabilna i lepo napreduje. Svi je mnogo volimo dobila je ime Marija, jer je rođena na praznik Blaga Marija“, kaže pedijatar neonatolog dr Dobrila Šošić.

Ona napominje da je majka pre odlaska iz Porodilišta imala razgovor sa socijalnom službom u Trgovištu. Socijalni radnici redovno zovu i interesuju se o stanju deteta. Zakon ostavlja mogućnost da se roditelji predomisle i preuzmu bebu. Beba će u Porodilištu ostati mesec dana, a nakon tog perioda centar je u obavezi da nađe rešenje za smeštaj male Marije. Ukoliko se do tada ne nađe adekvatno rešenje beba će biti prebačena na Dečije odeljenje vranjske bolnice do konačnnog rešenja i trajnog smeštaja.

foto: T.S.

Doktorka Šošić navodi da je u njenoj tridesetogodišnjoj praksi u proseku bilo dva do tri slučaja godišnje kada majke ostave bebe po rođenju.

“Majka je rekla I izjasnila se da ostavlja dete I da ga neće povesti sa sobom”, navodi osoblje Porodilišta.

Po svemu sudeći radi se o ekonomskom momentu i nemogućnosti da iz materijalnih razloga o Mariji brine njena porodica. Majka koja već kod kuće brine o šestoro dece, je otpuštena iz bolnice pet dana nakon porođaja. Mala Marija je postala mezimica osoblja Dečijeg boksa. Od nje se ne odvaja sestra Sonja Prijić. Brine o njoj sa mnogo topline i emocija. U njenom zagrljaju punom ljubavi maloj Mariji je najtoplije. Sonja kaže da je Marija dobra umiljata beba i da lepo napreduje.

“Razmišljali smo da joj damo ime Ilina zbog Svetog Ilije ali s obzirom da je Blaga Marija praznik na koji se rodila odlučili smo da se zove Marija”, priča Sonja.

foto: T.S.

Ona kaže da se dešvalo u njenoj praksi da se roditelji predomisle vrate I ipak preuzmu bebu koju ostave nakon rođenja.

“Teško nam padaju rastanci emotivno se vežemo za decu”, priča Sonja.

Mariji ne nedostaju ni pažnja ni ljubav u Dečijem boksu vranjskog Porodilišta. Želja onih koji sada brinu o njoj je da ima pravu porodicu i srećno detinjstvo. O smeštaju male Marije odlučiće Centar za socijalni rad u Trgovištu.

(Kurir.rs/T.S./FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track