SUNČICU (48) IZ LESKOVCA ŽIVOT I LJUBAV NATERALI DA POSTANE AUTOLIMARKA: Dođu u radionicu i taže majstora, ja kažem pričate sa njim, ali mi ne veruju! Budu neprijatni, a nakon obavljenog posla mi se izvinjavaju
Foto: Printscreen/Youtube

svaka čast

SUNČICU (48) IZ LESKOVCA ŽIVOT I LJUBAV NATERALI DA POSTANE AUTOLIMARKA: Dođu u radionicu i taže majstora, ja kažem pričate sa njim, ali mi ne veruju! Budu neprijatni, a nakon obavljenog posla mi se izvinjavaju

Srbija -

Sunčica Gorčić (48) iz mesta Bratmilovce, u okolini Leskovca, jedna je od retkih žena u Srbiji koja se bavi muškim poslom, naime ona je autolimarka.

Već 18 godina uspešno se bavi tim poslom, a specijalnost joj je zavarivanje uz pomoć takozvanog CO2 aparata.

Sunčicina ljubav prema autolimarstvu rodila se iz ljubavi prema suprugu Bati, koji se ovim poslom bavi duže od 30 godina.

Ova spretna žena je u početku bila Batin pomoćni radnik, ali se onda situacija promenila, pa je ona sada majstor.

foto: Printscreen/Youtube

- Bili smo među prvim autolimarima u leskovačkom kraju koji smo sa autogenog prešli na CO2 zavarivanje. Nismo imali nikakvog iskustva sa tim i ja sam se, pre Bate, osmelila da napravim prvi var. Ispostavilo se da mi to ide od ruke i od toga dana punih 18 godina nisam prestala da varim - kaže ona.

Dodaje da je lako savladala i ostale "cake" u tom poslu poput brušenja, čišćenja korozije i postojeće zaštite, do farbanja. U svemu je bilo presudno to što je ovaj posao zavolela iako zahteva preciznost, a može da bude i opasan. Sunčica ističe da radi pun var svuda gde je to moguće, a posebno na gredi ili stubovima. Ne štedi na materijalu, a za posao koji uradi daje garanciju od pet do osam godina. U početku je među mušterijama bilo puno nepoverenja.

- Uđe čovek u dovrište i traži majstora. Pitam o čemu se radi, ali on i dalje insistira da vidi majstora. Kažem priča sa majstorom, ali mi on i dalje ne veruje - govori kroz smeh Sunčica.

Prema njenim rečima, sve "neverne Tome" ispratila je zadovoljne poslom koji je uradila. Kada je vlasnik jednog kamiona zatekao Sunčicu da farba kabinu njegovog vozila, tražio je da odmah prestane, ali ga je ona ubedila da posao ipak privede kraju.

- Izvinjavao mi se. Nije imao nijednu primedbu. Naprotiv. Sve poslove u radionici sam preuzela kada je Bata operisao koleno. Život me je naterao. On nije mogao da radi, a od toga smo izdržavali dvojicu sinova. Sada mi je od velike koristi, jer kroji lim za ugradnju i u tome ga još nisam prevazišla i ne verujem da ću uspeti. Međutim, što se vara tiče, smem da stanem na crtu većini majstora - ističe Sunčica.

Sunčica je zaposlena u lakirnici jedne privatne firme koja proizvodi nameštaj, a ako i većina žena ima puno kućnih poslova, a sa porodicom brine i o zasadu jagoda.

- Baviću se auto-limarstvom dok god budem mogla. Ima posla i od njega može solidno da se živi - kaže Sunčica i pokazuje ruke umazane kao kod svakog dobrog majstora.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track