VELIKI STRUČNJAK IZ ŠPANIJE ZAVOLEO SRPSKU RAKIJU: Doktor Norberto Ventura operiše u KC Kragujevac, a toliko je oduševljen Srbijom da kupuje kuću u srcu Šumadije
Foto: Kurir/D.Ilić

radi i uživa u kragujevcu

VELIKI STRUČNJAK IZ ŠPANIJE ZAVOLEO SRPSKU RAKIJU: Doktor Norberto Ventura operiše u KC Kragujevac, a toliko je oduševljen Srbijom da kupuje kuću u srcu Šumadije

Srbija -

U KC "Kragujevac" prof. dr Norberto Ventura iz Valensije operisao je proteklih dana šestoro pacijenata iz Srbije u Kliničkom centru "Kragujevac". Ovo je nastavak više nego uspešne saradnje koju su Šumadinci inicirali, a koji se odvija uz podršku Vlade Srbije odnosno Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Reč je o pilot projektu gde čuvena svetska imena operišu teške deformitete kičme kod dece i odraslih.

foto: Kurir/D.Ilić

-Često volim da kažem da je u svetu spinalne hirurgije dr Ventura ono što je Mesi u fudbalu. Zamislite da Mesi igra za "Radnički" iz Kragujevca. Šalu na stranu država je do sada uštedela oko pet miloona evra, koliko bi je ove operacije koštale u inostranstvu, a sa druge strane neprocenjivo je iskustvo koje stiču naši ortopedi-kaže prof. dr. Predrag Sazdanović, direktor KC "Kragujevac".

I sam dr Ventura kaže da je tokom pedesetak operacija koje je sa svojim saradnicima obavio u Srbiji "prezadovoljan kako su srpski ortopedi obučeni da se uhvate u koštac sa najtežim oblicima deformitetima kičme".

prof. dr. Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac
prof. dr. Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevacfoto: Kurir/D.Ilić

-Ja mogu nekad samo i da im verbalno kažem šta i kako. Veliki je to pomak, korak. Sjajni su-kaže Ventura.

Inače, jedan od tih srpskih doktora je i dr Srđan Vlajović, šef tima ortopeda u KC "Kragujevac" koji blisko sarađuje sa Venturom.

Prof. dr Norberto Ventura
Prof. dr Norberto Venturafoto: Kurir/D.Ilić

-Kada smo krenuli u projekat to je zaista bilo daleko od nas. Ipak medicina napreduje, pre svega tehnološki. Španci su bili iznenađeni našim predznanjem pre svega u dijagnostikovanju-kaže dr Vlajović.

Inače, da bi se došlo u ovu fazu da ljudi iz cele Srbije operišu u srcu Šumadije put je bio težak. Trebalo je tehnički pripremiti operacione sale, dijagnostiku i sve što je potrebno za najteže zahvate.

foto: Kurir/D.Ilić

-Razumevanje Vlade Srbije odnosno Ministarstva zdravlja je dovelo do briljantnih rezultata i ovo je predkorak ka još ozbiljnijim i strateški postavljenom cilju da postanemo vodeći centar u jugoistočnoj Evropi za teške deformitete kičme kod dece i odraslih-kaže dr Sazdanović, direktor KC "Kragujevac".

Ventura traži kuću u Šumadiji

Vodeći svetski stručnjak u spinalnoj hirurgiji dr Ventura prosto je zaljubljen u Srbiju. Prilikom sledećeg dolaska doći će porodično kako bi sa suprugom kupio kuću u Šumadiji.

- Ovde je sve drugačije. Ljudi, odnos prema prijateljima, hrana... Opuštenije je. A imate i dobru rakiju-poverio nam se dr Ventura

(Kurir.rs/D.Iliћ. foto: D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track