MILORAD IZ KOŠTUNIĆA REŠIO DA OBNOVI SEOSKU CRKVICU, ALI SE ONDA DESILO ČUDO: Majstori u njoj pronašli stari drveni sanduk pun relikvija! Niko ih nije dotakao 100 godina (FOTO)
Foto: RINA

neverovatno

MILORAD IZ KOŠTUNIĆA REŠIO DA OBNOVI SEOSKU CRKVICU, ALI SE ONDA DESILO ČUDO: Majstori u njoj pronašli stari drveni sanduk pun relikvija! Niko ih nije dotakao 100 godina (FOTO)

Srbija -

GORNJI MILANOVAC - Milorad Tomović zavičajac iz Koštunića, odlučio je da sa svojom porodicom, ali i svima onima koji žele da pomognu, vrati život crkvici brvnari staroj skoro dva veka, koja je nagrižena zubom vremena.

Ova svetinja koja se nalazi u sred seoskog groblja jedna je od najskromnijih u Srbiji. Sagrađena je u prvoj polovini XIX veka i posvećena je Svetoj Petki.Zanimljivo je da su mnogi mislili da se radi o kapeli međutim radi se o crkvi koja ima ikonostas i oltar.

foto: RINA

“U ovoj crkvici odavno se ne vrše službe, ostavljena je na milost i nemilost vremenskim uslovima, crep je propao pa je i prokišnjavala, brvna su se iskrivila i rasušila a temelj je popustio. A i danas postoje živi svedoci koji tvrde da se u njoj lomio slavski kolač, krštavala dece i sprovodili drugi obredi”, kaže Tomović.

Ovakvo stanje ove stare, skromne bogomolje, navelo ga je da krene u njenu rekonstrukciju, a prilikom raščišćavanja u njenoj unutrašnjosti pronašao je ikone stare čitav vek koje su nekada ukrašavale ovu svetinju.

“Vrata su se rasušila i spala sa šarki, njih sam poslao na reparaciju kod stolara, krov će biti prepokriven falcovanim limom, temelj ćemo popuniti i ukrasiti kamenom, a brvna polako ispravljamo i ona će biti zaštićena od daljeg propadanja. Pod ćemo formirati od dersovane cigle. Ikone koje smo pronašli u drvenom sanduku smo zaštitili i one su svedok prošlih vremena jer na svakoj piše ko ih je i kada priložio crkvi”, priča Tomović.

foto: RINA

Pored crkve se nalaze grobovi predaka bivšeg političara Vojislava Koštunice koji se pre nekoliko dana iznenada pojavio da upali sveće.

„Pozdravio se sa nama i zapalio sveće precima i reče da ode u Damljanoviće da obiđe rođake”, priča Tomović.

Crkva je arhitektonski jednostavna, bez naročite obrade. Osnova joj je pravougaona, oltarski deo zida je prelomljen u četiri dela. Krov je nizak, a na ikonostasu se uzdiže slikani krst od drveta koji je retkost i kako smatraju ruska škola. U unutrašnjosti su vidljivi tragovi priprate, a na vratima postoji ornamentika. Ipak sve to uskoro će dobiti novi sjaj i biti zaštićeno od propadanja. Crkva je poslednji put renovirana pre tri decenije, ali zbog zaobljenog krova ispod crepa je prodirala vlaga i navejavao sneg.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track