Najnovije vesti

NIKAD SE NE BIH VRATILA, SRPKINJA SAM JOŠ OD 1995: Iz Sibira došla u Vrnjačku Banju kao turista, a ostala zbog ljubavi (FOTO)
Foto: Printscreen/YouTube/RTS

divna priča

NIKAD SE NE BIH VRATILA, SRPKINJA SAM JOŠ OD 1995: Iz Sibira došla u Vrnjačku Banju kao turista, a ostala zbog ljubavi (FOTO)

Srbija

Iz godine u godinu u Srbiju dolazi sve više doseljenika iz Rusije. Prošle godine, prvi put su na izborima za savete nacionalnih manjina birali svoje predstavnike. Porodice koje su u okolini Vrnjačke Banje pronašle novi dom, imale su na koga da se oslone.

Za sebe kaže "Srpkinja od 29. oktobra 1995. godine". Tanja Mitić iz Sibira u Vrnjačku Banju došla je kao turista, a ostala zbog ljubavi. Ni posle razvoda nije se vratila u Rusiju.

- Odem ja u Rusiju, ali budem mesec dana i vratim se. Ovde opet se vratim. Odem da vidim tamo sve svoje i opet se vratim ovde, kaže Tanja.

U posetu majčinoj rodbini voli da ode i desetogodišnji Aleksej. Govori ruski, ali mu gramatika još predstavlja izazov.

- Lakše mi je ovde, imam i prijatelje i dobar sam đak, tamo ću morati sve ispočetka da radim i prijatelje da stičem, kaže Aleksej Mitić iz Vrnjačke Banje.

Ističe i da nikada ne bi napustio Srbiju.

foto: Printscreen/YouTube/RTS

Zavolele su je i mnogobrojne ruske porodice koje koje su se doselile u okolinu Kraljeva i Vrnjačke Banje. Samo u Gračacu ih je 15.

- Doseli se jedna porodica, pa onda njihova rodbina, pa prijatelji i tako. Sele se tri, četiri godine dok se ne presele svi, priča Tanja.

I mogima je Tanja prvi oslonac u novoj zemlji.

- Kad Rus pravi kuću, ja dođem kao nadzor na gradilištu. I prevodim i vodim posao kad oni nisu tu. Kad su im potrebne vize, pošto oni ne govore srpski. Dobro sam se snašla. Možda u Rusiji ne bi... ne možda, nego sto posto se ne bi sad snašla u Rusiji. Sigurno. A i ne bi se vratila, volim ovde, navikla sam se, kaže Tanja.

Želja joj je i da u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji napravi udruženje ruske zajednice.

Zvanično, u Srbiji živi oko 3.500 Rusa. Nezvanično četvorostruko više.

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...