BUKTE POŽARI U SRBIJI: Vatrenu stihiju na Staroj planini gasi 100 vatrogasaca, u Trgovištu vanredna situacija! Požar i kod Prokuplja (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen RTS

meštani nisu ugroženi

BUKTE POŽARI U SRBIJI: Vatrenu stihiju na Staroj planini gasi 100 vatrogasaca, u Trgovištu vanredna situacija! Požar i kod Prokuplja (FOTO, VIDEO)

Srbija -

Požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja, i dalje gore, a u delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija, ali meštani nisu ugroženi.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini, a oko 150 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu. "Oni sprečavaju širenje vatre u veoma teškim uslovima, zbog promenjivih smerova vetra i teško pristupačnih krajeva. Ali, uspevaju da spreče širenje vatre ka naseljenim mestima", rekao je Savov.

foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na gašenju požara na Staroj planini od jutros su angažovani i pripadnici žandarmerije, izjavio je koordinator Štaba za vanredne situacije grada Pirota Sreten Savov i dodao je požar udaljen oko 15 do 20 kilometara od naseljenih mesta i da nije ugroženo stanovništvo i njihova imovina.

foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

"Požar je udaljen 15 do 20 kilometara od sela Topli Do i Dojkinci, tako da ne postoji opasnost po bezbednost stanovništva i njihove imovine", rekao je Savov.

foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Gašenje otežava visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti nije gašen iz vazduha.

foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Pomažu i meštani i šumari, ali nadležni apeluju na njih da ne rade na svoju ruku, prenosi RTS.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

foto: Printscreen Facebook

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja koji su noćas dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća.

Požar je izbio juče ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.

Sinoć je zasedao Štab za vanredne situacije u Vranju, zbog požara na području Čestelina u okolini grada.

Rečeno je da je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, da je to nepristupačan teren, što otežava rad vatrogasno-spasilacke jedinice.

U Vranje će stići 45 vatrogasaca iz više gradova Srbije, biće angažovana i dva helikoptera MUP-a Srbije.

Na ugroženom području je i devet terenskih vozila, četiri kamiona i četiri kombija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track