Najnovije vesti

DEDA TANASIJE SAKUPIO 2 MILIONA MARKICA: Čuva ih već 7 decenija! 80-ih je za samo jednu mogao da kupi stan, a evo koliko danas vredi CELA KOLEKCIJA (FOTO)
Foto: Kurir.rs/J.S.

hobi i strast

DEDA TANASIJE SAKUPIO 2 MILIONA MARKICA: Čuva ih već 7 decenija! 80-ih je za samo jednu mogao da kupi stan, a evo koliko danas vredi CELA KOLEKCIJA (FOTO)

Srbija

Najmanje dva miliona poštanskih maraka prikupio je filatelista iz Kraljeva Tanasije Štavljanin (87) tokom više od sedam decenija, koliko se aktivno bavi ovim hobijem, a markice sakuplja i danas i razmenjuje ih sa svega šest zaljubljenika u filateliju koliko ih trenutno ima u Kraljevu.

- Ovim zanimljivim hobijem nekada se bavio ceo svet, ali od devedesetih godina pa naovamo, filatelija umesto hobija najpre postaje luksuz, a danas je kao grana kolekcionarstva potpuno zanemarena. Mladi se ne interesuju za nju, zbog sve manje upotrebe poštanskog saobraćaja i razvoja telekomunikacija, računara i interneta, tako da današnje generacije ne znaju ni kako izgleda poštanska marka, kaže za Kurir deda Tanasije iz Kraljeva.

Prema njegovim rečima, za filateliju se zainteresovao još kao mladić, u Čačku, gde je završio Tehničku školu, a kasnije u Kraljevu, zajedno sa počivšim novinarom Dragim Petrovićem, osnovao je 1974. godine Društvo filatelista Kraljeva.

- Kroz ovo Društvo do 2004. godine, dakle, za trideset godina, prošlo je više od 200 zaljubljenika u filateliju iz Kraljeva, a danas ih u gradu i okolini ima samo šestoro. Radni vek sam proveo u vojsci, kao civilno lice, a sve svoje slobodno vreme posvetio sam upravo sakupljanju, čuvanju i proučavanju markica i poštanske istorije. Žao mi je što se Društvo u međuvremenu ugasilo i prestalo da postoji u gradu na Ibru, dodaje Tanasije Štavljanin.

Deda Tanasije kaže da u svom posedu danas ima više od dva miliona komada poštanskih maraka iz zemlje i inostranstva, koje su uredno poređane po albumima, koji su pak, zbog nedostatka prostora u vitrinama, složeni u kartonske kutije.

Na novinarsko pitanje koliko danas može da vredi njegova kolekcija, Štavljanin kaže da su najveću vrednost poštanske marke koje je sakupio imale zlatnih osamdesetih godina prošlog veka i da su postojali slučajevi da su vlasnici njihovom prodajom čak mogli da kupe nekretnine.

Danas, kako napominje, za čitavu kolekciju koju poseduje ne bi mogao da dobije neki veliki novac.

- Poštanska marka je minijaturno umetničko delo. Izborom tema i motiva, javnosti, domaćoj i međunarodnoj, skreće se pažnja na istorijska, kulturna, naučna, umetnička, sportska, turistička, pa i privredna dostignuća i nasleđa neke zemlje. Zato je izuzetno bitno da ljudi brinu o njima, jer time brinu i o svojoj državi i njenoj bogatoj istoriji, zaključuje jedan od najstarijih kolekcionara poštanskih maraka u Srbiji.

(Kurir.rs/J.S)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...