ZNATE LI ŠTA JE ĆETENIJA, TO NIJE OBIČAN SLATKIŠ: Pravi ga najmanje 6 žena i to satima, evo kako! (VIDEO)
Foto: RINA

Svi znaju za baklave i tulumbe...

ZNATE LI ŠTA JE ĆETENIJA, TO NIJE OBIČAN SLATKIŠ: Pravi ga najmanje 6 žena i to satima, evo kako! (VIDEO)

Srbija -

PRIJEPOLJE - Svi znaju za baklave i tulumbe, ali za ćeteniju odavno niko nije čuo. Ovu poslasticu, igličastu i nežnu kao paučina, koja podseća na šećernu vunu, od zaborava su otrgle prijepoljske domaćice.

foto: RINA

U neka stara vremena pravljenje ovog slatkiša na jednom mestu okupljalo je čitava sela, devojke su pevale i mesile, a muškarci igrali. Družilo se i ašikovalo i zato ćetenija nije samo gastronomski specijalitet, već mnogo više od toga.

“Pre smo jedva čekali da dođe zima, ali ne zato što volimo sneg i hladnoću nego da bi pravili ćeteniju i uživali u druženju i pesmi. Tad nije bilo kafića i mnogi brakovi sklopljeni su baš na ovim upoznavanjima”, priča za RINU Dževa Mezildzić.

Po sastojcima jednostavna, ali po pravljenju izuzetno komplikovana. Za ćeteniju su vam potrebni samo brašno, šećer i limun, ali jedna žena nije dovoljna. Da bi poslastica uspela neophodno je u proces pravljenja uključiti nekoliko pari veštih ruku.

“Pravi se od karamelizovanog šećera, koji se rashladi i razvuče u krug i dugo mesi u prženom brašnu. Žene prave veliku alku i razvlače je, vodeći računa da se krug ne prekine”, kaže Dževa i objašnjava dalju proceduru.

foto: RINA

“Proces pravljenja može potrajati satima. Kad se izvuče velika alka onda pravimo osmicu i krenemo ponovo u proces sve dok ne dobijemo te tanke niti kao žica. Tek tad je ćetenija gotova i može se poslužiti”, rekla je ova prijepoljska domaćica.

foto: RINA

Ukus ove poslastice mnoge vraća u davna, prošla vremena, a da bi se sačuvala od zaborava u Domu kulture u Prijepolju se jednom godišnje održava manifestacija na kojoj žene prave ćeteniju i svoje zananje prenose na mlađe generacije.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track