SRBIJA PLIVALA ZA ČASNI KRST! PRE ULASKA U VODU POVIK NE DAMO SVETINJE: U Zemunu prvi Stevan, u Užicu Marina KURIR TV
Foto: Tanjug Tanja Valič

obeležavamo bogojavljenje

SRBIJA PLIVALA ZA ČASNI KRST! PRE ULASKA U VODU POVIK NE DAMO SVETINJE: U Zemunu prvi Stevan, u Užicu Marina KURIR TV

Srbija -

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

15.55 - U Sjenici, koju mnogi zovu srpski Sibir mnogo hrabrosti je bilo potrebno za plivanje u ledenoj reci Uvac.

"Led smo morali da režemo testerama kako bi takmičarima omogućili da zaplivaju do Časnog krsta. Ali, kako skinemo prvi sloj, tako bi se formirao drugi, pa su i takmičari jutros razgrtali led kako bi zaplivali na ovaj sveti dan. Nije im bilo lako", izjavio je organizator Boban Vasojević, predsednik UG "Sjeničko- pešterski visovi".

Ledenim Uvcem, na Bogojavljenje je zaplivalo 15 takmičara, a među njima i samo jedna devojka koja je stigla prva.

foto: RINA

"Bilo je mnogo hladno, ali želela sam da zaplivam za Časni krst i tu želju sam ostvarila. Nadam se da će sledeće gidine biti još više takmičara, jer evo mi smo zaplivali u srpskom Sibiru i ništa nam ne fali. Štaviše, osećaj je fenomenalan", rekla je ponosna pobednica Katarina Pavlović.

14.50 - U Sremskoj Kamenici plivali su polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku, njih 100, a prvi je do Časnog krsta doplivao Nemanja Blagojević (22).

Blagojeviću je plaketu uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Na Savskom jezeru u Beogradu plivali su pripadnici Vojske Srbije, a Časni krst pripao je kadetu treće godine Vojne akademije Đorđu Rackoviću.

Podršku Rackoviću pružilo je i 30 kadeta Vojne akademije koji su pre plivanja prisustvovali liturgiji u Hramu Svetog Đorđa na Čukarici i učestvovali u bogojavljenskoj litiji od tog hrama do Savskog jezera.

14.45 - U Guči je do Časnog krsta prva doplivala Maša Topalović, koja je i jedina devojka koja se takmičila pa su momci pokazali da su džentlmeni i skočili u vodu tek kad je Maša stigla do cilja.

14.30 - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas plivanju za Časni krst na Dunavskom keju u beogradskoj opštini Grocka, a u ovoj tradicionalnoj trci na Bogojavljenje učestvovalo je i 11 pripadnika MUP-a.

"Želim da se zahvalim ovim sjajnim ljudima koji pokazuju kako se brani ono u šta mi kao narod verujemo i što poštuju tradiciju i kulturu našeg naroda. Naš narod je kroz istoriju uvek pokazivao jak duh, uvek smo se borili i izborili da nam bude bolje, uprkos tome što nam nije uvek išlo ni najbolje ni baš onako kako smo mi hteli", rekao je Stefanović.

foto: MUP Srbije

On je nadležnima u opštini Grocka poručio da moraju da rade još brže na rešavanjima pitanja vodovoda i kanalizacije, izgradnji nove fabrike za prečišćavanje vode, novog doma zdravlja i drugim projektima za građane i da pokažu u tom radu hrabrost kakvu su pokazali ljudi koji su plivali za Časni krst.

Stenović, koji je je danas po četvrti put prisustvao ovom takmičenju u Grockoj, ukazao je da ova trka simbolično pokazuje upravo taj duh našeg naroda.

U takmičenju u Grockoj učestvovala su 52 takmičara, a prvi je do Časnog krsta doplivao sedamnaestogodišnji Dušan Lukić, kojem je Stefanović uručio zlatni krst.

foto: MUP Srbije

Pobednik nadmetanja darivan je zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković uručio je srebrne krstiće desetogodišnjoj Anastasiji Petrović i Marku Antiću, koji nisu plivali, ali su ušli u vodu.

Bogojavljenska litija je krenula iz porte crkve Svete Trojice ka obali Dunava, a za Časni krst se nadmetalo 45 plivača, među kojima je bila i jedna žena.

foto: MUP Srbije

Pred samo skakanje plivača u vodu nastupile su Aleksandra Dabić i Ivana Žigon koje su tradicionalnim i emotivnim pesmama učinile da jedan od 15 najvećih Hrišćanskih praznika ostane u dubokom sećanju.

Ovogodišnja manifestacija privukla je preko 4.000 posetilaca koji su pružali neizmernu podršku mladićima i neustrašivoj ženi koji su zaplivali u čast sećanja na Hristovo krštenje u reci Jordan.

14.18 - Centralna manifestacija obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanja i tradicionalnog plivanja za Časni krst održana je danas na Adi Ciganliji.

Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić i episkop Stefan, dok su za Časni krst plivali pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i građani.

Nakon plivanja pobedniku pripao Časni krst i pobednički plašt, saopšteno je iz Gradske uprave.

foto: Beoinfo

Mladenović je tom prilikom podsetio da je upravo na ovom mestu vraćen stari običaj plivanja za Časni krst, te da se sada taj običaj poštuje i citavoj Srbiji, kao i svuda gde živi srpski narod i pravoslavni narodi "Na ovom mestu vratili smo se svojim korenima i tradiciji, svom pravom identitetu. Plivači pokazuju podvig i pobedu vere, istine, ljubavi i pravde i to u ime svih nas. Hvala im na tome. Svi smo zajedno u pobedi Isusa, koja je večna. Mislimo na sve naše sunarodnike i zajedno sa našom crkvom molimo se jedinstvu", istakao je Mladenović.

Kolarić je podsetio da nas ovaj praznik upućuje ljubav i zbližavanje i pokazuje da jakom verom sve teškoće mogu de se prevaziđu.

"Ovaj događaj daje veličinu i snagu samim učešćem. Poštujmo prave vrednosti i samo na taj način ćemo očuvati sve ono najbitnije za naš narod", poručio je Kolarić.

Bogojavljensku besedu, uz blagoslov srpskog patrijarha, održao je episkop Stefan.

Sveta liturgija prethodno je održana u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle jei formirana litija do savskog jezera.

14.15 - Tridesetogodišnji profesor istorije Đorđe Vukmirović iz Loznice pobednik je petog plivanja za Bogojavljenski krst koje je danas (19.1.), nešto posle 13 časova, održano na Drini kod Šepačkog mosta.

foto: T.Ilić

U hladnu reku, na minus jedan, ušao je 61 plivač, a među njima bile su i tri dame. Deonicu od 33 metra, koja simbolizuje broj godina Isusa Hrista, najbrže je preplivao Vukmirović koji je i na prvom plivanju za časni krst u Loznici, održanom 2015. godine, takođe pobedio.

- Napravio sam par godina pauze i ove rešio da ove ponovo plivam za časni krst. Ovo mi je druga pobeda u Loznici, a pet puta sam osvajao časni krst na Zvorničkom jezeru. Tako da imam sedam učešća i isto toliko pobeda. Srećan sam što sam ponovo stigao prvi – rekao je pobednik.

foto: T.Ilić

Među onima koji su hrabro ušli u Drinu bile su i Jelenom Samardžić, po treći put, i njena zemljakinja Ivana Milketić, koja je prvi put zaplivala na Bogojavljanje, obe iz Branjeva (RS). Svim plivačima su uručeni prigodni pokloni, a pobednik je u trajno vlasništvo dobio osvećeni krst. Organizatori manifestacije, kojoj je prisustvovalo više stotina Lozničana, kod graničnog prelaza ’’Trbušnica’’, su Srpska pravoslavna crkvena opština staroloznička i Plivački klub “Drina”.

foto: T.Ilić

Inače, u Loznici je prvi put plivanje za časni organizovano 2015. godine i još tri naredne, ali ga prošle nije bilo zbog organizacionih problema tako da je sada tradicija nastavljena.

14.13 - I ove godine u Kruševcu, na dan Svetog Bogojavljenja, održane održana je tradicionalna manifestacija - Plivanje za Časni Bogojavljenski krst i to na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi i na Rasini u Šavranu.

Sa blagoslovom Vladike kruševačkog gospodina Davida Perovića, organizatori ovih manifestacija su Eparhija kruševačka i Kulturni centar Kruševac, zajedno sa mesnim zajednicama ovih sela, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

Posle svete liturgije Časni krst je iz Crkve Lazarice u Belu Vodu doneo maratonac, oficir u penziji Svetislav Pavlović, a zatim je održan prigodan kulturno zabavni program.

Za Časni Bogojavljenski krst plivao je 121 takmičar, među kojima su bile dve ždevojke I 15 vojnika, pobedio je Dušan Vidaković (21), najstariji učesnik je bio pensioner Veroljub Milanović (68), a najmladji Uroš Lazić (7), učenik prvog razreda OŠ “Nada Popović” iz Kruševca.

Pobedniku trke prigodne nagrade uručili su Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca i Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik.

- Biti pobednik u trci za Časni Bogojavljenski krst je veliki događaj u mom život I to je fenomenalni osećaj. Preporučio bih svima da plivaju, jer svi su pobednici koji dođu da se takmiče, kaže slavodobinik.

14.05 - Vitešku titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2020", koja je održana po 17. put u Kragujevcu osvojila je maloletna Marta Dunjić (16) koja je prvi put plivala za Krst časni.

foto: D.A.

Učestvovalo je 33 hrabrih takmičara, što simbolizuje broj Hristovih godina, koji su preplivali deonicu od 33 metara do Krsta.

foto: D.A.

Dosadašnji pobednici u Kragujvcu bili su: Bojan Perić (2004. godine), Nikola Blagojević (2005, 2007. i 2012. godine), Marko Pavlović (2006. godine), Borko Marić (2008, 2013. i 2014. godine), Stevan Krnić (2009, 2015. i 2016. godine), Strahinja Trakić (2010. godine), Marko Simić (2011. godine), Tijana Mirković (2017. godine) kojoj su takmičari viteški prepustili pobedu i Micko Jakovljević (2018. godine) i Lazar Maksimović (2019).

13.50 - Bogojavljensko plivanje za krst časni, koje je održano na reci Ibar u Kraljevu, u nedelju nije imalo takmičarski karakter, tako da su pobednicima nazvani svi učesnici koji su plivali na ovoj reci, njih dvadesetak, a među njima bila je i jedna devojka, ali i desetogodišnja devojčica.

foto: Kurir/J.S.

Na drugoj lokaciji, u selu Čukojevac, na Zapadnoj Moravi, plivalo je pedesetak učesnika i svi su nagrađeni medaljama za učešće na ovogodišnjem Bogojavljenskom plivanju.

13.45 - Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku je danas održano Bogojavljensko plivanje, a pobednik je Mihailo Adžić iz Kruševca.

"Prvi put sam plivao u Trsteniku a sedmi put učestvujem na Bogojavljenskom plivanju. Moram da se pohvalim da sam do sada osvojao Ccasni krst i svaki put na različitim mestima", rekao je Adžić, koji je plivao sa oko pedesetak takmičara i dvoje dece.

Crkva Svete Trojice iz Trstenika bila je organizator 6. Bogojavljenskog plivanja, a opšstina Trstenik je pomogla da se plivanje održi.

13.15 - Bogojavljenje je i u Kikindi i tom delu Banata obeleženo tradicionalnim plivanjem za Časni krst.

foto: S.U.

Za simbol vere i hrišćanstva plivalo se na Starom jezeru i jezeru “Strelištu” u Novim Kozarcima, selu kod Kikinde. Do Časnog krsta na Starom jezeru, nedaleko od centra grada, prvi je doplivao Matija Ratko (19) iz Kikinde, student Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji plivač:

- I prošle godine učestvovao sam u plivanju za bogojavljenski krst. Hladno je bilo u vodu i po izlasku na obalu, ali barem meni toplo oko srca. Poseban je osećaj izneti iz vode Časni krst- priznao je Matija Ratko.

foto: S.U.

Interesantno je da su on i njegov kolega Srđan Božin prošle godine prvi doplivali do Časnog krsta, a onda su ga predali sugrađanki, bokserki Dragana Golić. Sjajna sportiskinja i ovoga puta bila je jedina devojka čelične volje koja se osmelila da uđe u studenu vodu.

U Kikindi se po šesti put plivalo za Časni krst. U vodu je, nešto posle 12 sati, ušlo rekordnih 25 osoba svih generacija. Sat vremena ranije, za bogojavljenski krst se plivalo i u Novim Kozarcima. U konkurenciji šestorice muškaraca, prvi je do Časnog krsta doplivao Drago Marković (21) iz Novih Kozaraca:

foto: S.U.

- I meni je ovo bilo drugo učešće. Smatram da smo ovim činom zapravo svi mi pobednici- rekao je ovaj srčani vatrogasac-spasilac. Novokozarčani su pre sedam godina, prvi u ovom delu Banata, organizovali plivanje za Časni krst.

13.00 - Za Časni krst plivalo se i na Kosovu i Metohiji, a u trci na jezeru Gazivode učestvovalo je više od 140 plivača.

Drugu godinu zaredom, a četvrti put ukupno, najbrži u plivanju do Časnog krsta na jezeru Gazivode bio je Mileta Pitulić iz Zvečana.

"Bilo je izuzetno hladno, ali bi se zahvalio svima koji su učestvovali i na današnji ušli u ovu hladnu vodu. Mislim da je ove godine bilo najmasovnije i zato mi je i ova pobeda posebno draga jer je borba bila velika", rekao je Pitulić, prenosi Kosovo onlajn.

Pre samog čina plivanja, jezerom su ođekivali zvuci pesama o Kosovu, a iz grla plivača, ali i brojnih posmatrača čuli su i povici "Ne damo svetinje2 kao podrška Srbima u Crnoj Gori.

Nakon molitvenih reči i pokropljenja osveštanom Bogojavljanskom vodicom episkop raško - prizrenski vladika Teodosija, blagoslovio je plivače i istakao da "se Bog ljudima javio kada je Sveti Protok i Preteča Jovan krštavao krštenjem pokajanja i ljude oslobodio greha".

"Neka je blagosloven današnji praznik Bogojavljanje, blagosov Božiji da bude na svima koji učestvuju u plivanju. Da nam današnji praznik bude na spasenje i da nas Gospod osvešta i nas i naš narod i da nam podari i snage i ukrepi nas da budemo pripravni za carstvo božije, za njegovo sveto i nebesko carstvo“, rekao je vladika Teodosije uz pozdrav "Bog se javi".

Među mnogobrojnim muškarcima, hrabrost su pokazale i tri devojke koje su zaplivale jezerom. Po prvi put, u plivanju za časni krst učestvovala je i ruskinja Julija Đerković, koja živi na Kosovu. Kaže da takvo iskustvo nije imala u rodnoj Rusiji, jer je osećala dozu straha od hladne vode.

12.50 - Prvi do Časnog krsta u Zemunu doplivao je Stevan Stojiljković (15) sa Zvezdare.

foto: Tanjug Tanja Valič

Prva devojka koja je doplivala do krsta je Jelena Stošić (38) i ona je takođe dobila nagradu.

foto: Printscreen Kurir Tv

12.34 - Posle zakletve u hladni Dunav u Zemunu skočilo je 242 plivača, od toga nekoliko devojaka.

Oni su pre ulaska u vodu uzvikivali "Ne damo svetinje", kao i "Za Srbiju, Rusiju, Republiku Srpsku i patrijarha".

1 / 5 Foto: Tanjug Tanja Valič

12.13 - Danas crkva Hristova slavi preveliki događaj kada se spasitelj objavio svetu kao sin Božiji i Bog u telu ljudiskome, rekao je patrijarh posle molitve kraj Dunava.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Danas je svaka reka Jordan, i Dunav je naš Jordan u kojem se pokazuje blagost Božija. Neka nas ta blagodat Božija uvek prati u životu, onda ćemo znati zašto živimo, postojimo i podnosimo mnoge muke", rekao je Irinej i poručio da "sve one koji su na putu Hristovom nagradiće Bog".

On je uputio apel i pozdrav "braći i glavarima Crne Gore".

"Da se ostave onoga što su naumili i da svetinje naše na KiM i CG ostanu sa svim svojim imetkom, jer one služe crkvi i narodu hrišćanskom. To je naša molba njima i Gospodu da ne dozvoli ono što su naumili", poručio je on.

11.58 - U Zemunu počela litija koja će se završiti na Zemunskom keju gde će se plivati za Časni krst.

foto: Kurir TV

Litiju predvodi patrijarh srpski Irinej, a obeležavanju prisustvuje i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

foto: Printscreen Kurir Tv

Ovogodišnji praznik Bogojavljenja i plivanja za Časni krst posvećeni su junacima sa Košara.

foto: Tanjug/Tanja Valič

11.50 - Uroš Rajić iz Jagodine, učenik Tehničke škole u Ćupriji, prvi je doplivao do časnog krsta na Bogojavljenskom plivanja na Velikoj Moravi u Ćupriji.

Zlatnik mu je uručio predsednik opštine Ninoslav Erić.

Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na Državnom putu Jagodina-Ćuprija-Paraćin, a krst za koga se plivalo u reku je spušten sa mosta.

Plivači, njih oko 20, među kojima i jedna devojka, krenuli su iz parka kraj Morave.

Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama Ćuprije.

11.45 - U bogojavljenskoj trci koja je sedmi put organizovana na Rastovničkom jezeru kod Prokuplja prvi do časnog krsta stigao je Miljan Stevčić (25) iz Prokuplja.

Ove godine bilo je 23 lica koja su se prijavila za trku, a među njima je i Milica Blagojević (25) iz Prokuplja.

foto: B.R.

- Svi su pobednici i čast je biti među učesnicima. Presrećan sam zbog pobede, ali mislim da smo svi pobedili- kazao je Stevčić nakon trke.

Ovo je treći put kako učestvuje.

foto: B.R.

Kao i ranijih godina, bogajavljensku trku organizuje crlvena opština Prokuplje u saradnji sa Udruženjem „Bog se javi“.

foto: B.R.

Ono što je zanimljivo je da je ova godine bogojavljenske trka otkazana u Kuršumliji, gde je trebalo da se održi jedanaesti put zaredom. Kako je saopštila Turistička organizacija Kuršumlije, razlog je nedovoljan broj prijavljenih plivača. Oni su to objavili tri dana pre trke.

11.30 - Najveće interesovanje za Bogojavljenskom vodicom godinama je u Jagodini, tako je bilo i danas, pa je osim u pet buradi od po 500 litara u portu Saborne crkve Svetih apostola Patra i Pavla dovezena i vatrogasna cisterna sa 9.000 litara, na koju se sveštenik popeo i osveštao vodici a zatim su je, s praznim bocama, opkolili vernici. Neki su u torbama imali po nekoliko boca.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U crkvama je bilo dosta vernika, a kult Bogojavljenske vodice u ovom delu Srbije je veoma velik i Crkva Svetih apostola Patra i Pavla već nekoliko godina, naručuje i vatrogasnu cisternu, da bi zadovoljila vernike, izjavili su Tanjugu sveštenici ove crkve.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima se danas služila Bogojavljenska liturgija, a vernici posle liturgija i mimohoda oko crkvi, točili Bogojavljensku vodicu.

11.20 - Da za prave vernike nema zime i izgovori ne važe, pokazalo se danas i u Čačku kad je u ledenoj zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, zaplivalo više plivača nego što ih se može videti na Svetog Iliju u sred leta. Do časnog krsta uputilo se 170 vernika, a prvi je stigao student Anđelko Kovačević.

foto: RINA

"Ovaj osećaj se ne može opisati rečima. Voda jeste ledena, ali je toplo oko srca. Nije bitno ko je pobedio, svi mi koji smo danas skočili u ledenu vodu smo pobednici", rekao je Anđelko.

Da uskoče u hladnu vodu nisu se libili ni oni od kojih se to najmanje očekuje. Najmlađi takmičar bio je jedan devetogodišnjak, čast pripadnica lepšeg pola odbranilo je šest devojaka koje su rame uz rame zaplivale za časni krst.

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri.

"Plivanje u hladnoj vodi jeste test njihove vere i pobožnosti na određeni način. Onaj ko želi da dođe do Časnog krsta trebalo bi da posti Božićni post, da se ispovedi i pričesti i na taj način duhovno se pripremi za ovaj podvig, a ne samo fizički. U ovom slučaju takmičarski duh zaista bi trebalo da bude na zadnjem mestu", rekao je Slobodan

foto: RINA

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik,ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.

11.10 - Marina Lazić (35) iz Užica prva je od 77 takmičara danas, na Bogojavljenje, doplivala do časnog krsta na reci Đetinji.

foto: Printscreen/Tanjug

Marina, koja danas slavi 35. rođendan i koja se prvi pute odvažila da siđe u hladnu Đetinju i rame uz rame sa muškarcima zapliva do časnog krst, izjavila da je za nju ovo velika čast.

"Danas je tako divan dan, danas je moj rođendan i velika je čast plivati za časni krst. Meni se ispunila višegodišnja rođendanska želja i sad mogu u miru da proslavim rođendan", ispričala je Marina.

"Voda nije bila tako hladna, nije tako strašno kao što ljudi pričaju, može da se podnese", objašnjava Marina, ne skidajući osmeh sa lica i kaže da preporučuje svim hrabrim ljudima da probaju.

Na današnjem 12. plivanju za časni krst u Đetinji učestvovalo je 77 takmičara, od kojih dve devojke.

Plivanju je prethodila litija kroz grad od Crkve Svetog Đorđa do gradske plaže gde je održano takmičenje.

9.00 - Svetkovanje Bogojavljenja počelo je u Zemunu liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, a potom je usledila litija centralnim ulicama do Zemunskog keja.

(Kurir.rs/Tanjug/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track