UHAPŠEN VLADIKA U BARAJEVU: Službenici su obavestili vernike da izađu jedan po jedan napolje
Foto: Printscreen/ св. Јустин Ћелијски Барајево, Youtube

u portu manastira stigla je policija

UHAPŠEN VLADIKA U BARAJEVU: Službenici su obavestili vernike da izađu jedan po jedan napolje

Srbija -

Policija u Barajevu uhapsila je vladiku Nauma u subotu zbog kršenja mere zabrane okupljanja više od dve osobe u zatvorenoj prostoriji.

Policija u Barajevu uhapsila je vladiku Nauma u subotu zbog kršenja mere zabrane okupljanja više od dve osobe u zatvorenoj prostoriji koja je doneta kako bi se sprečilo širenje epidemije korona virusa.

Naime, za vreme liturgije, u manastir posvećenom Sv. Justinu Ćelijskom u Barajevu u portu manastira stigla je policija zbog kršenja mere zabrane koja je na snazi zbog epidemije u našoj zemlji.

Službenici su obavestili vernike da izađu jedan po jedan napolje, jer jer je propisano da samo dve osobe mogu da borave u zatvorenoj prostoriji.

Po odlasku naroda, vladika Naum priveden je na informativni razgovor u policijsku stanicu, gde su mu odredili meru zadržavanja do nedelje u 11 časova, posle čega je dao izjavu Javnom tužiocu u Mladenovcu.

Horepiskop Eparhije raško-prizrenske u egzilu Naum (Mirković), starešina manastira prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu, pušten je iz pritvora dan posle privođenja, a krivični postupak protiv njega vodiće se redovnim putem, odlučio je juče osnovni javni tužilac u Mladenovcu.

Vladika Naum bio je u pritvoru u policijskoj stanici u Barajevu od subote u 14 do juče u 10 sati zato što nije postupao po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, čime je prekršio Krivični zakon Srbije.

- Policija je bila korektna, pažljiva, gotovo se izvinjavala zbog ovog neočekivanog zadatka. Moj advokat je u Javnom tužilaštvu u Mladenovcu, pozivajući se na Ustav Srbije i Zakon o crkvama i verskim zajednicama, objasnio zbog čega država ne može da zabrani bogosluženja, pogotovo što se krivična prijava protv mene i ostalih sveštenomonaha, koji nisu bili privedeni, poziva na preporuku Vlade Srbije upućenu crkvama i verskim zajednicama da verske obrede u zatvorenom prostoru vrše bez vernika. Krivični postupak protiv mene i ostalih monaha vodiće se u redovnom postupku - izjavio je vladika Naum.

(Kurir.rs/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track