KATASTROFA NA UVCU, NEMERLJIV GUBITAK I JOŠ VEĆA TUGA: Zbog helikoptera se podavili mladunci beloglavih supova (FOTO)
Foto: Beta/Dragan Gojić

leteo oko gnezda, ptići se prepali

KATASTROFA NA UVCU, NEMERLJIV GUBITAK I JOŠ VEĆA TUGA: Zbog helikoptera se podavili mladunci beloglavih supova (FOTO)

Srbija -

Ovih dana pojavio se helikopter u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, zbog koga su se podavili mladunci beloglavog supa.

„Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu, kad su mladunci pred poletanje iz gnezda. Mladunci, preplašeni od helikoptera, prevremeno su iskakali iz gnezda i padali u jezero. Evidentirano je šest mladunaca koji su ispali iz gnezda, od kojih je tri spaseno, zahvaljujući čuvarima i meštanima, i preneto u prihvatni centar Specijalnog rezervata prirode Uvac“, saopštio je Fond za zaštitu ptica grabljivica.

Uz navode da Fond nema informacije o tome šta se dogodilo sa ostala tri ptića, u saopštenju se dodaje da je, verovatno, bilo još mladunaca koji nisu pronađeni“.

„Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kome nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama u kolonijama beloglavih supova. Zamolili bismo kolege iz Zavoda za zaštitu prirode da, pri davanju stručnih mišljenja, konsultuju i nezavisne stručnjake. Postavljanjem vladinog stručnog organa Zavoda za zaštitu prirode ispred nauke i struke već je prouzrokovano veliko uništavanje prirode u Srbiji“, saopštio je Fond za zaštitu ptica grabljivica.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track