ZAŠTO JE MAFIJAŠKO LJUBLJENJE OKIDAČ ZA KORONU: Zbog srednjoškolaca iz Niša oglasio se i načelnik školske uprave
Foto: M.S.

ZAŠTO JE MAFIJAŠKO LJUBLJENJE OKIDAČ ZA KORONU: Zbog srednjoškolaca iz Niša oglasio se i načelnik školske uprave

Srbija -

Učenici starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci u Srbiji pa i u Nišu su ustalili međusobno već par godina da se prilikom pozdrava i dva puta poljube.

To je nekada, kada se pojavilo, izgledalo malo čudno jer se odomaćilo posebno među muškim učenicima.

U početku, pre dve ili tri godine, mnogi su se na ulicama Niša pitali "što se ljube ovoliko ova deca?", a onda su neki srednjoškolci otkrili da je to zapravo vrsta mangupskog stava koji su videli u filmovima s mafijaškom tematikom i da je to "navika velikih kriminalnih bosova".

foto: M.S.

Mnogima je to igledalo najbliže rečeno glupo, ali sada je postalo i opasno jer je to izvanredan način za širenje korona virusa.

Ova potpuno neistražena sociološka pojava kod đaka i nikad spomenuta u medijima je danas u vreme kovida nije nimalo bezazlena, a to je u nedavnoj izjavi primetio i Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

- Brinem se za adoslescente. Oni su razdvojeni tokom dana, dok su jedni kući, drugi su u školi, a onda se uveče susretnu na keju ili bilo gde drugde, vide se i tu se grle, ljube se što nije u redu. Tu veliku ulogu trebali bi da igraju roditelji i nastavnici jer samo preko edukacije mora da im bude jasno o čemu se radi i da je to vrlo opasno. da će na taj način da ugroze i svoje roditelje, i baku i deku... Mora deci stalno da se priča o toj fizičkoj distanci - rekao je Gejo.

Podaci pokazuju da je trenutno u Nišavskom okrugu zaraženo troje đaka, a u tim školama koje pohađaju ovi školarci su sprovedene mere nadzora.

(M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja