Najnovije vesti

OVO SE RETKO DEŠAVA: U voćnjaku Markovića u selu kod Požege neobičan prizor iznenadio domaćina (FOTO)
Foto: Profimedia

nisu se ovome nadali

OVO SE RETKO DEŠAVA: U voćnjaku Markovića u selu kod Požege neobičan prizor iznenadio domaćina (FOTO)

Srbija

Iako je sezona za malinare završena pre skoro tri meseca, u voćnjaku Vladete Markovića u selu Velika Ježevica kod Požege ponovo, krajem oktobra, zacrvenili su se plodovi.

Nije retkost da pojedine sorte maline rađaju kad su tokom jesenjih meseci temperature visoke, ali vrlo retko se to dešava sa sortom vilamet, što je kod Vladete slučaj.

foto: RINA

"Na mladim, ove godine izniklim lastarima pojavili su se plodovi. Osim ovih koji su spremni za berbu ima i još dosta zelenih koji će uskoro biti zreli. O otkupu u jesen nema govora, jer su količine male, ali mi iz kuće ćemo to obrati i iskoristiti, kao i komšinice koje beru za slatko ili sok. Nema razlike u ukusu, sočne su kao one julske", rekao je Vladeta za RINU.

foto: RINA

Stručnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku ističu da topli jesenji dani, bez mnogo padavina pogoduju ponovnom cvetanju i rađanju maline, ali da to može uticati na rod sledeće godine.

"U mom malinjaku vilamet je rađao i prošle godine i strepeli smo za rod letos. Ipak, nije bilo nikakvih smetnji. Obeležavao sam lastare koji su rodili prošlog oktobra, a oni su ponovo rađali u junu i julu, što je odlično", rekao je Vladeta.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...