KOVID PRESEK U KOLUBARSKOM OKRUGU: Preminulo još šest osoba, ponovo više od 200 zaraženih
Foto: Kurir/S.S.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje

KOVID PRESEK U KOLUBARSKOM OKRUGU: Preminulo još šest osoba, ponovo više od 200 zaraženih

Srbija -

VALJEVO - Još šest osoba u Kolubarskom okrugu preminulo je usled posledica Kovid-19. Po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, umrlo je dvoje Valjevaca, dvoje Ljižana i po jedna osoba iz Osečine i Lajkovca.

Na taj način, od početka epidemije korona virusa u Kolubarskom okrugu broj smrtnih slučajeva popeo se na 85, od čega su 53 osobe iz Valjeva preminule.

Što se tiče novozaraženih, njihov broj u okrugu je novih 225 slučajeva. Virus je laboratorijski potvrđen kod 78 Valjevaca, 45 lica iz Uba, 42 iz Ljiga, 36 iz Lajkovca, 13 iz Mionice i 11 iz Osečine.

Na bolničkom lečenju nalazi se 127 osoba. Među njima su 94 pacijenta iz Valjeva, deset iz Uba, devet iz Mionice, sedam iz Ljiga, pet iz Osečine i dva iz Lajkovca.

foto: Kurir/S.S.

Broj inficiranih korona virusom zaposlenih u valjevskoj bolnici, raste i dalje i po poslednjim podacima zaražena su 133 zdravstvena i 24 nemedicinska radnika.

Od ukupno 1.274 zaposlena u Opštoj bolnici, kako pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje, na radnom mestu je njih 727, što znači da je van stroja skoro 500 zaposlenih, što zbog infekcije korona virusom, kućne izolacije ili drugih oblika bolovanja ili angažovanja.

Povećanje broja infiriciranih korona virusom beleže i ostala preduzeća i ustanove u našem gradu, takođe svedoće podaci Zavoda za javno zdravlje. U Domu zdravlja tako je zaraženo 36 zaposlenih, a u Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica” njih 35.

Što se tiče firmi, u HK „Krušik“ pozitivno je 97 zaposlenih, u „Gorenju“ 66, u fabrici “VaLy” 32 radnika, u „Urbanu“ 23, a u GP „Kej“ 17 zaposlenih.

Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva doneta su dva zaključka. Prvi je da se preporučuje roditeljima, ukoliko imaju uslova, da do daljnjeg ne dovode decu u objekte Predškolske ustanove “Milica Nožica”. Takođe, donet je zaključak da se preporučuje povećanje obima koordinisanih i pojedinačnih inspekcijskih nadzora na teritoriji grada Valjeva.

Ogroman broj pregleda i testiranja u Domu zdravlja

U KOVID Domu zdravlja Valjevo od 13. do 25. novembra kod lekara je pregledano 7.137 pacijenata sa sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2, što je u proseku 550 pregleda dnevno, saopštio je valjevski Dom zdravlja. Od tog broja je 6.428 odraslih i 709 dece predškolskog i školskog uzrasta.

foto: Kurir / S.S.

Broj pregleda raste iz dana u dan, tako da ih je juče bilo čak 625 (574 odraslih i 51 na Pedijatriji). Pored toga, juče je testirano 249 sugrađana i urađeno 212 snimaka na rentgenu.

Zbog tako velikog prijema pacijenata, najvećeg do sada, stvaraju se gužve na ulazu u Dom zdravlja i javlja se nestrpljenje kod građana. Imajući potpuno razumevanje za stanje svojih sugrađana, Dom zdravlja ukazuje da se u zgradu istovremeno uvodi 40 ljudi: medicinska sestra ili tehničar odjednom prozove 20 pacijenata za pregled i po 10 za testiranje i rentgen. To nije malo, a sve ide brže ako se poštuju pravila i postoji međusobno uvažavanje.

foto: Kurir / S.S.

-Uprkos čekanju, uprava Doma zdravlja još jednom moli sugrađane na formiranje reda i fizičku distancu, na strpljenje i razumevanje koliko god je to moguće u datim okolnostima, imajući u vidu i da medicinsko osoblje radi brzo koliko to medicinski protokoli dozvoljavaju- saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Kurir.rs/S.S./Foto: S.S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track