MISTERIOZNA NADGROBNA PLOČA KOD IVANJICE: Meštani tvrde da je crkva izgrađena na grobu viteza sa slike KOSOVKA DEVOJKA (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

narodno predanje

MISTERIOZNA NADGROBNA PLOČA KOD IVANJICE: Meštani tvrde da je crkva izgrađena na grobu viteza sa slike KOSOVKA DEVOJKA (VIDEO)

Srbija -

Narodno predanje da je Crkva Svetog Arhangela Gavrila u Osonici sagrađena na grobu kosovskog junaka Pavla Orlovića malo je poznata široj javnosti.

Crkva u Osonici osvećena je 1972. godine, a u njenoj izgradnji učestvovali su meštani koji su svojim prilozima podigli jednu od retkih crkava građenih od fasadne cigle. Priča koja se prenosila sa kolena na koleno potvrđena je prilikom gradnje crkve.

Nadgrobna ploča, koju je u porti crkve pre nekoliko godina pronašao jedan srpski arheolog, prema njegovom svedočenju datira iz 14. veka. Mogla bi se povezati sa predanjem da je reč o nadgrobnom spomeniku kosovskog junaka Pavla Orlovića.

Crkva u Osonici pripada Crkvenoj opštini Luke gde se nalazi Crkva Pokrova presvete Bogorodice i Crkva Svetih Petra i Pavla u Lisi.

Osonica, Crkva Svetog Arhangela Gavrila
foto: Printscreen Youtube

Te tri mesne zajednice opštini Ivanjica pripojene su posle Drugog svetskog rata.

(Kurir.rs/Infoliga)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track