PRESEDNAŠE MI KOPRIVE K'D GU VIDO: Zorana iz Vranja prestrašila ogromna zmija DOK NAĐO' DRVO UVUČE SE ISPOD KAMEN (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

ima gi tu

PRESEDNAŠE MI KOPRIVE K'D GU VIDO: Zorana iz Vranja prestrašila ogromna zmija DOK NAĐO' DRVO UVUČE SE ISPOD KAMEN (FOTO)

Srbija -

Zoran Kumanovac Veličković iz Vranja naleteo je na veliku crnu zmiju dok je brao koprive u okolini tog grada.

- Presednaše mi koprive kd gu vido. Dok nađo' drvo uvuče se ispod kamen. To je baš iznad Kazanđol. Ima gi tu. Pogotovo leti - napisao je Zoran ispod fotografije zmije na lokalnoj Fejsbuk grupi.

Vladica Stanković iz Udruženja "Poskok" u Vladičinom Hanu objasnio je da je u pitanju bezopasni eskulapov smuk, koga ipak nije prijatno sresti, jer može da naraste i do dva metra. Leđna strana eskulapovog smuka može biti tamno maslinasto zeleno sive do potpuno crne boje.

- Naseljava veći deo Srbije i može se naći i u neposrednoj blizini ljudskih naselja. Prilično je mirna zmija i brzo se navikne na prisustvo čoveka. Pošto prelazi velike razdaljine često strada na magistralnim putevima od motornih vozila, naročito toko maja meseca, kad počinje sezona parenja. Najčešće se viđaju pri naglom povećanju temperature. Dešava se da izmami zmije da izađu iz hibernacije i mnogo ranije - objasnio je stručnjak.

Vladica dodaje da se odrasle jedinke hrane pretežno sitnim sisarima, a ređe pticama i gušterima. Zabeležena dužina života je do 30 godina. A to što je zmija viđena u februaru nije ništa čudno.

- Kako se povećava temperatura sunce izmami zmije iz hibernacije. Nalazio sam zmije i početkom januara u snegu - piše Vladica i da to nije ništa čudno.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track