DOBRA VEST IZ PČINJSKOG OKRUGA: U Vlasu četvrtkom opet ordiniraju lekari specijalisti
Foto: Shutterstock

nekada bilo i više od 40 pregleda dnevno

DOBRA VEST IZ PČINJSKOG OKRUGA: U Vlasu četvrtkom opet ordiniraju lekari specijalisti

Srbija -

VRANJE - Zdravstvena stanica Vlase u kojoj se leče meštani iz 22 planinska sela ima preko dve hiljade kartona. Zdravstvene usluge ovde dobijaju i meštani Ravnog dola koji pripada Jablaničkom okrugu.

Poljanica je izrazito razuđen deo Grada Vranja i broji oko 22 sela. Stanovnici iz ovog ruralnog područja leče se u Zdravstvenoj stanici Vlase. Zajedno sa njima zdravstvene usluge ovde dobijaju i meštani Ravnog dola koji pripada Jablaničkom okrugu i zbog velike udaljenosti od Leskovca, stanovništvo je takođe upućeno na Zdravstvenu stanicu Vlase. U Zdravstvenoj stanici Vlase aktivno je više od dve hiljade zdravstvenih kartona.

Pre pandemije izazvane korona virusom ovde su dolazili specijalisti ginekologije, interne medicine, pedijatrije i stomatologije, gde je specijalista internista na dnevnom nivou beležio više od 40 pregleda dnevno.

"Svakog četvrtka meštanima Vlasa i okolnih sela, opet su dostupne stomatološke usluge", rekao je specijalista oralne hirurgije, dr Dragan Đošić. On je dodao da se u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Vranja vraćaju stomatolozi, tako da će se preventivni stomatološki pregledi za decu nastaviti i to važi za sve škole te tako i za decu koja pohađaju Osnovnu školu "20. oktobar" u Vlasu.

"Ovde u Zdravstvenoj stanici Vlase primamo sve pacijente koji su u okviru obaveznih vidova pružanja stomatoloških intervencija i to podrazumeva kompletnu potrebnu stomatološku uslugu za pacijente. Zastupljene su sve starosne grupe i tokom dana bude oko destak stomatoloških intervencija", kaže dr Đošić.

Danas će pored specijaliste stomatologa, u Vlasu ordinirati i specijalistkinja pedijatrije, dr Dušica Dimitrijević.

"U Zdravstvenoj stanici Vlase u proseku, dnevno pregledamo 20 do 30-oro dece svih uzrasta. U ovom periodu akcenat je na respiratornim infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva koje su aktuelne, očekujem da se jave deca koja imaju problem sa raznim vrstama alergija, ujedom krpelja i u ovom periodu dešava se da javljaju pacijenti sa gastroenterokolitisom koji su uglavnom sporadični i vezani su za cele porodice", istakla je dr Dušica Dimitrijević.

"Kada govorimo o savetima, ono što je obavezno, podsetićemo roditelje na pravilne načine nege febrilnog deteta, ukazaćemo na to kako se radi aspiracija nosa i pravilna inhalatorna terapija kod laringitisa i bronhitisa. Takođe moramo da uzmemo u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju sa Kovidom 19 tako da imamo u planu da po potrebi uradimo laboratorijsku dijagnostiku kao i odgovarajuće ispitivanje socioepidemioloških podataka što podrazumeva da se utvrdi da li je u porodici bilo osoba koje su bolovale od Kovida 19, kao i analizu kontakata", naglasila je dr Dušica Dimitrijević.

U Zdravstvenoj stanici Vlase, danas će revakcinu kineskom vakcinom Sinofarm dobiti 38 meštana.

Prema planu za masovnu imunizaciju stanovništva za 3. jun 2021. godine u planu je revakcinacija na glavnom punktu u Sporstkoj hali Vranje: kineskom vakcinom 150 građana, ruskom vakcinom 45 i Fajzerovom vakcinom 106 građana.

U Vranjskoj Banji drugu dozu kineske vakcine danas će primiti 17 sugrađana. Danas će prvu dozu Fajzerove i kineske vakcine proizvođača Sinofarm primiti i zaposleni u Policijskoj upravi Vranje u svojim prostorijama.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track