PLEH TEK ŠTO IZAĐE IZ RERNE A VEĆ RASPRODAT: U jednoj pekari u Novom Pazaru dnevno se proda 10.000 komada Jasminovog specijaliteta
Foto: RINA

u autentičnom ukusu uživali ambasadori i predsednici

PLEH TEK ŠTO IZAĐE IZ RERNE A VEĆ RASPRODAT: U jednoj pekari u Novom Pazaru dnevno se proda 10.000 komada Jasminovog specijaliteta

Srbija -

Sastojci za jufku krajnje su jednostavni. Da bi se umesila jufka za pitu potrebna je voda, so, brašno i to je to, od davnina je to jedan te isti recept

NOVI PAZAR - Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji već po dobrom starom običaju na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice a ako ste ljubitelj mantija i pita onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.

Novi Pazar, mantija
foto: RINA

One su zbog svoje stare i autentične recepture pre devet godina uvrštene u listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tajna dobrih pita i mantija je, kažu upravo u Novom Pazaru, posebnom receptu, veštim rukama i kvalitetu namirnica od kojih se prave.

„Pite i mantije su nezaobilazna jela na soframa u ovom delu Srbije a sastojci za jufku (koru) su krajnje jednostavni. Da bi se umesila jufka za pitu potrebna je voda, so, brašno i to je to, od davnina je to jedan te isti recept”, kaže za RINU Murafka Gudžević koja je veštinu razvlačenja testa naučila još kao devojčica.

Novi Pazar, mantija
foto: RINA

Vešte ruke novopazarskih žena za tren oka razviju jufku debljine lista papira, ali za ovako nešto potrebna je veština, ali i iskustvo.

„Tajna je u veštim rukama, umeće se prenosi sa kolena na koleno, ali važna je i ljubav prema onome što se radi,” kaže Jasmin Dervišnurović u čijoj se pekari više i ne broji koliko se stotina plehova sa pitama dnevno ispeče i proda.

Pita ima raznih, prave se od krompira, sira, tikve, ali najtraženije su od spanaća, a za sve važi da namirnice moraju biti sveže i kvalitene.

„Taj imperativ nasledio sam od svog oca koji se takođe bavio ovim poslom i koji mi i danas pomaže, dok je on živ njegova će biti poslednja. On je i danas zadužen za nabavku, na pijacu kupuje najkvalitetniji spanać, ima proizvođače koji samo za njega, sade i beru. Takođe, kupuju se i najkvalitetnija jaja i brašno i kad sve to zajedno skupiš i ispečeš u bakarnom plehu dobiješ kvalitetan proizvod i najbolju pitu na svetu”, ističe Dervišnurović.

Novi Pazar, mantija
foto: RINA

U njegovoj pekari dnevno se proizvede više od 10.000 mantija, a pite više niko i ne broji. U proizvodnji ovih specijaliteta radi 26 veštih žena kojima treba manje od pet minuta da jufku za pitu razviju, nafiluju i stave u pleh.

„Ne mogu da stignem da izbrojim, ali znam da od kada se pleh izvadi iz pećnice i spusti u prodaju najviše pet minuta prođe i već je prodato”, priča ovaj mladi čovek koji ističe da nikada u životu nije poželeo da radi nešto drugo.

Novi Pazar, mantija
foto: RINA

Jasminove pite i mantije služe se po ambasadama, diplomatskim koktelima, u najekskluzivnijim restoranima i hotelima, a u njihov kvalitet uverio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U njegovim specijalitetima uživaju svi od najmlađih do najstarijih, a njegovo gostoprimstvo pročulo se nadaleko, jer je uvek raspoložen i za šalu, ali i za razgovor, a o svom humanitarnom radu ne želi da govori, jer kako kaže sve što je uradio bilo je od srca.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track