Najnovije vesti

LITAR MLEKA SLOBODAN PRODAJE PO CENI OD 20 DO 50€: Ima i listu čekanja! Kažu dobro je za ove bolesti a mogu da ga piju i bebe FOTO
Foto: RINA

bolje od kravljeg a nije kozje

LITAR MLEKA SLOBODAN PRODAJE PO CENI OD 20 DO 50€: Ima i listu čekanja! Kažu dobro je za ove bolesti a mogu da ga piju i bebe FOTO

Srbija
14:07h

Za ovo mleko se smatra da je po svom sasatvu i kvalitetu najsličnije majčinom i jedino je koje čak i beba može da pije

SREMSKA MITROVICA - Nekada su to bile životinje od kojih je zavisilo mnogo poslova u domaćinstvu, a danas postaju sve ređe.

Prema nezvaničnim informacijama, danas na teritoriji Srbije živi samo oko 1.000 magaraca iako uzgoj ovih životinja može biti višestruko isplativ.

Litar mleka košta od 20 do 50 evra, a potražnja za njim višestruko je skočila jer se pokazalo kao izuzetno delotvorno u lečenju svih plućnih bolesti, pa su kod proizvođača formirane dugačke liste čekanja, objavila je RINA.

magareće mleko, Slobodan Simić, Zasavica, magarci
foto: RINA

"Za magareće mleko se smatra da je po svom sasatvu i kvalitetu najsličnije majčinom i jedino je koje čak i beba može da pije. To dovoljno govori koliko ima dobrih svojstava.

Procenjeno je da ima 50 odsto više proteina nego kravlje. Pokazao se odličnim u lečenju kašlja, za kompletan oporavak organizma nakon teških operacija. Prethodnih meseci potražnja za magarećim mlekom je nikad veća. ne pitaju za cenu", rekao je za RINU Slobodan Simić iz Prirodnog rezervata Zasavica gde ima farmu magaraca.

magareće mleko, Slobodan Simić, Zasavica, magarci
foto: RINA

Ono što je jedini problem jeste da ma koliko god bilo traženo magarećeg mleka nema dovoljno. Magarica daje male količine, a to je u proseku od nekoliko decilitara do par litara po danu. Ženka je gravidna (noseća) 14 meseci i tokom tog perioda ne može da se muze, kao ni nekoliko meseci nakon što na svet donose mlade jer mladunče ne bi moglo da preživi ukoliko bi se mleko uzimalo za prodaju.

magareće mleko, Slobodan Simić, Zasavica, magarci
foto: RINA

"Magarci nisu zahtevne životinje za uzgoj. Za razliku od konja kojima treba dosta nege i vetereniarskih intervenicija, magarci su izuzetno izdržljivi. Trpe oscilacije u temperaturi, a ne zahtevaju ni posebnu ishranu.

Izuzetno su ispaltive za uzgoj, ali vrlo mali broj ljudi se odlučuje na taj posao i tih životinja na prostoru čitavog Balkanksog poluostrva je sve manje", rekao je uzgajivač Darko Saveljić.

magareće mleko, Slobodan Simić, Zasavica, magarci
foto: RINA

Cena magarećeg mleka u nekim evropskim zemljama dostiže i visinu od preko 100 eura i može se reći da je među najskupljim na svetu, a upravo zbog njegovih posebnih karakteristika sir koji se od njega pravi je najređi i takođe najskuplji na svetu.

Proizvodi ssamo na jednom mestu, a to je upravo Slobodanova farma u Zasavici. Košta oko 1.000 eura po kilogramu, što je i logično ako se uzme u obzir koliko je magarećeg mleka potrebno da bi se napravila tolika količina sira.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track