RAČUN IZ OVE DRAGAČEVSKE KAFANE MOGAO BI U GINISOVU KNJIGU REKORDA: Gazda Mlađa iz Кotraže i ove zime obara rekorde
Foto: RINA

Uz nekoliko kafa gostima se poslužuju ratluk i domaće slatko

RAČUN IZ OVE DRAGAČEVSKE KAFANE MOGAO BI U GINISOVU KNJIGU REKORDA: Gazda Mlađa iz Кotraže i ove zime obara rekorde

Srbija -

Dok danima unazad gledamo paprene račune sa srpskih planina, na kojima vam je za kafe i limunade potrebno i preko hiljadu dinara, gazda Mlađo iz Dragačeva i ove zime obara rekorde.

U selu Кotraža isto je prava zimska idila, okruženi ste snegom i lepom prirodom, a šolja kafe košta 30 dinara, a ako želite uz to i kiselu vodu onda je račun za deset dinara veći.

Mladen Ravić, Kotraža, kafana
foto: RINA

"Sve je poskupelo, ali mi nismo. Nama je draže da imamo stalne mušterije i da radimo, nego da povećamo cene i kafana bude prazna. Dnevno skuvamo po 100 kafa i tu se već nabere određena cifra i ne žalimo se. Poenta je da ne treba biti alav i stvari dođu same od sebe“, priča za RINU kafedžija Mladen Ravić iz sela Кotraža.

Mladen Ravić, Kotraža, kafana
foto: RINA

Uz nekoliko kafa gostima se poslužuju ratluk i domaće slatko, a kad odmakne dan polako se prelazi na domaću rakiju čija čašica takođe ima minimlanu cenu. Totalno suprotnu od njenog kvaliteta. Кorona virus jeste smanjio obim posla, ali kafana i dalje radi punom parom upravo zahvaljujući ljubaznom domaćinu i dobroj usluzi.

"Uz kafu meštani vole popiti i domaću ljutu, a jedna čašica je 40 dinara. U odnosu na Zlatibor ili Кopaonik, mi ovde u selu stvari posmatramo drugačije. Poštujemo kvalitet, mušterije, u suprotnom ostajemo ili bez jednog ili drugog, jer ja živim od toga da mi dođe prvi komšija i drugi meštani, a na turističkim mestima si samo prolaznik. Bitno nam je da mušterije u ovom malom mestu se vraćaju kod nas", rekao je Mladen.

Ono što su nekada bile zadruge danas su postale kafane, mesto gde se ugovaraju otkup, proizvodnja, traže radnici i plasman poljoprivrednih proizvoda. Od trenutka kada se otvori kafana, prvi gosti su već na vratima, nakon ispijanja kafe i rakije, završetka poslova u polju ponovo se vraćaju da rezimiraju učinak. Tako da ovde možete čuti i šta je ko posejao, gde je radnike našao i za koliko je prodao malinu ili krompir. Pogotovu što u današnje vreme mnogo tema muči srpske seljake, ovaj objekat im dođe kao neki ventil za opuštanje.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track