Najnovije vesti

BOKTE MAZO! Dragoljub nije mogao da veruje šta mu je niklo u dvorištu NIŠTA SLIČNO NISAM VIDEO U ŽIVOTU (FOTO)
Foto: Rina

neverica

BOKTE MAZO! Dragoljub nije mogao da veruje šta mu je niklo u dvorištu NIŠTA SLIČNO NISAM VIDEO U ŽIVOTU (FOTO)

Srbija

Sezona berbe pečuraka i dalje traje, a mnogi su od skupljanja gljiva ovog leta lepo zaradili.

Ipak, staru priču da se najkrupniji komad pronalazi onda kad se najmanje nadate, dokazuje primer iz sela Božetići kod Nove Varoši, kad je u dvorištu Ćirovića ubrana džinovska gljiva puhara i to sasvim slučajno ugledana prilikom košenja trave.

- Rođak koji je kosio prvo je mislio da je osinjak i pozvao me da pogledam. Meni se u prvi mah učinilo da je u pitanju bundeva, ali kad smo je malo bolje zagledali shvatio sam da je ogromna pečurka. U pitanju je gljiva puhara kojih ovde ima dosta, ali su mahom veličine pesnice, ovako ogromnu nikad u životu nisam video. Ima oko pola metra u prečniku, a obim joj je preko 120 centimetara - rekao je Dragoljub Ćirović.

Iako velikih dimenzija gljiva puhara izuzetno je laka. Jestiva je samo dok je mlada i bela, a posle toga nije za upotrebu. Кad sazri njena unutrašnjost je ispunjena belim prahom koji se od davnina u narodu upotrebljava kao lek za mnoge bolesti.

1 / 3 Foto: Rina

- Najviše se koristi da bi se zaustavilo krvarenje. Malo praha se stavi na ranu i ona vrlo brzo zarasta. Međutim, ova moja je ubrana pre nego se prirodno osušila, tako da je ne bih koristio u te svrhe. Neću je baciti. Neka ostane u mom domaćinstvu kao jedan suvenir iz naše lepe i nepredvidive prirode - kaže ovaj domaćin iz Božetića.

Mlade gljive puhare su izrazito bele dok stariji primerci mogu da poprime žućkastu boju. Proces sazrevanja traje veoma kratko, pa je prava sreća ukoliko je neko pronađe, a Đirovići su očigledno jedni od retkih.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja