Najnovije vesti

MILORAD NIJE VEROVAO OČIMA KAD JE OBIŠAO SVOJ ZASAD! Gornja Trnava ne pamti da se ovako nešto nekada dogodilo pred zimu (FOTO)
Foto: RINA

priroda se poigrala

MILORAD NIJE VEROVAO OČIMA KAD JE OBIŠAO SVOJ ZASAD! Gornja Trnava ne pamti da se ovako nešto nekada dogodilo pred zimu (FOTO)

Srbija
18:12h

Radosavljevići iz sela Gornja Trnava kod Topole počastili su se sočnim crvenim jagodama iz njihove bašte koje su rodile pred samu zimu.

Nisu verovali kad su se plodovi zacrveneli na njihovim imanju.

- Dešavalo se ranije da do oktobra uberemo još po neki plod, ali ovako kasno nikad nisu rodile. Bili smo poprilično iznenađeni kad smo ih ugledali. Nije ih bilo mnogo, ali ono što smo nabrali smo pojeli i slatke su kao šećer. Čini mi se dosta slađe i ukusnije nego one što rađaju kad je toplo vreme - rekao je domaćin Milorad koji se već godinama bavi proizvodnjom jagoda.

To nije ni prvi, a ni jedini put da se priroda poigra sa voćem u Srbiji.

1 / 2 Foto: Rina.rs

Cvetale su jabuke kad im vreme nije, ali i rađale maline na zapadu zemlje. Кao uzrok ove pojave mahom se navode klimatske promene, a ova jesen bila je izuzetno topla i sa visokim temperaturama.

- Ponovnu vegetaciju imaju najčešće koštičave vrste voćaka, ali u ovom slučaju imamo primere i na jagodastim sortama. Savetovala bih proizvođačima da uklone te nove priraste, nove listove i cvetove, ili, ako dođe do zametanja ploda, kako bi svoje zasade zaštitili i za sledeću godinu - rekla je Jelena Tomić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja