OVO ŠTO IMA U SRBIJI NEMA NIKO NA SVETU! Selo Gostuša je jedinstveno, a njegova neobična priča intrigira stručnjake! FOTO
Foto: Printscreen YT

čudo na jugu

OVO ŠTO IMA U SRBIJI NEMA NIKO NA SVETU! Selo Gostuša je jedinstveno, a njegova neobična priča intrigira stručnjake! FOTO

Srbija -

Kameno selo Gostuša deo je parka prirode Stara planina, nalazi se na 700 metara nadmorske visine, a njegova neobična priča intrigira stručnjake širom sveta.

Kameno selo udaljeno je 30 kilometara od Pirota i smešteno je na obalama Zavojskog jezera, na nekadašnjem rimskom putu. Ovo malo mesto 2016. dobilo je nagradu Evropa Nostra i Gran Pri Evropske unije za kulturno nasleđe

Glavna specifičnost tog mesta je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju, zajedno sa starim običajima i kulturom življenja.

Kuće u Gostuši građene su od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine. To se ne odnosi samo na nekoliko kuća, već na celo selo.

Kuće su zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala – tehnikom pod nazivom suvozidica, a umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče. Sve kuće su praktično od kamena, od temelja do krova.

Zbog toga Gostušu i zovu "kameno selo“. Nijedno drugo selo nema taj stil gradnje. Međutim, ono što još više fascinira je činjenica da te kuće, iako stare i trošne, i dalje stoje prkoseći modernim načinima gradnje. na žalost niko ne može da ih opravi jer više takvih majstora nema. U ovom selu nekada je živelo oko 1.500 stanovnika, a danas ih ima stotinak.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track