Najnovije vesti

"NIKAKO SAM, NE MOGU DA ŽIVIM, NE MOGU DA UMREM": Baka Đurđa (114) najstarija Srpkinja živi u bedi nedostojnoj čoveka!
Foto: printscreen TV Prva

tuga

"NIKAKO SAM, NE MOGU DA ŽIVIM, NE MOGU DA UMREM": Baka Đurđa (114) najstarija Srpkinja živi u bedi nedostojnoj čoveka!

Srbija
11:22h

Memljiva kuća u selu Radovnica, kod Trgovišta, bez fasade, okrpljena spolja, a sa ogoljenim zidovima iznutra, drvenom tavanicom i prozorima koji jedva da zaustavljaju nalete vetra i kišu, mesto je gde svoje poslednje zemaljske dane provodi baka Đurđa Marković, stara 114 godina, najstariji državljanin Srbije.

Umesto da joj starost bude dostojna i da se nalazi u čistom i toplom, baka Đurđa, muči se i pati na samom rubu siromaštva. Zavisna je od tuđe nege i pomoći, a jedini ko joj se našao u toj bedi, jeste sin Miroslav.

Đurđa Marković
foto: printscreen TV Prva

- Nikako sam. Ne mogu da živim, ne mogu da umrem - kaže baka Đurđa.

Starica Đurđa već je šest godina na postelji, a brigu o njoj vodi njeno deseto dete po redu, sin Miroslav zajedno sa suprugom i sinovima.

U kući nema ni minimalnih uslova za život, zemljani pod, bez vode i kupatila. Vodu nose sa obližnjeg izvora, kroz suze priča unuk Nebojša od čije nadnice živi cela porodica.

Đurđa Marković
foto: printscreen TV Prva

- Ja ne mogu njoj da pružim kako ja zamišljam da treba da se pruži. Znam ja šta sve treba, i kupatilo i kuća, ali nisam u mogućnosti, ja radim ali mučimo se i imamo samo da preživimo - kroz suze priča Đurđin unuk Nebojša.

Kuća samo što se nije srušila. Zid se nakrivio i poduprt je drvima da ne padne. Deo kuhinje pokriven je najlonom. Baka Đurđa je u međuvremenu oslepela, a osim starosti i iznemoglosti druge dijagnoze nema. Njen sin Miroslav kaže da je primetio neobične promene na njenom telu

- Počela je da se menja koža, da se obnavlja. Kosa joj je bila bela, sada je crna. Izrasla su joj četiri nova zuba - kaže Miroslav.

Đurđa je rodila 11 dece od kojih ima preko 120 potomaka. Po računici porodice, doživela je rođenje potomaka u petom kolenu, pa je ona po rodoslovu svojim najmlađim potomcima navrbaba.

Mučan je život najstarije žene na Balkanu, još mučnije je što sudnji dan čeka u kući staroj koliko i ona, u nehumanim uslovima. Baki Đurđi potrebna je hrana, pre svega kašasta, pelene za odrasle, sredstva za higijenu, garderoba, kao i novčana sredstva za dostojanstveniji život.

Svi koji su u mogućnosti, mogu se javiti na broj Đurđinog sina Miroslava 0640430143.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track