U Kragujevcu otvoren sajam turizma i seoskog turizma

U Kragujevcu otvoren sajam turizma i seoskog turizma

Srbija -
Sajam u Kragujevcu je za četiri godine vrtoglavo porastao zato što ima dobar koncept i zato što je profilisan, pre svega, kao sajam seoskog turizma, rekao državni sekretar ministarstva finansija i privrede Goran Petković

KRAGUJEVAC - Četvrti međunarodni sajam turizma i seoskog turizma otvoren je danas u Kragujevcu, a okupio je oko stotinu izlagača iz Srbije i zemalja u okruženju.

Na manifestaciji, koji se održava na "Šumadija sajmu", učestvuju turistički centri, banjska i klimatska lečilišta, privredne komore, predstavnici seoskog, rečnog i lovnog turizma, turističke agencije, kao i domaćinstva koja se bave seoskim turizmom.

Državni sekretar ministarstva finansija i privrede Goran Petković rekao je otvarajući manifestaciju da je "Sajam u Kragujevcu za četiri godine vrtoglavo porastao, očito zato što ima dobar koncept i zato što je profilisan, pre svega, kao sajam seoskog turizma".

"To je proizvod koji se traži, proizvod koji se kroz Beograd, koji je kapija ulaznice u Srbiju, sve više nudi i prodaje stranim posetiocima", rekao je Petković.

Sekretar je izrazio očekivanje da će Univerzitet u Kragujevcu zajedno sa Gradskom turističkom organizacijom u 2013. godini raditi na master planu razvoja turizma na Rudniku i okoline Kragujevca.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac podsetila je da je kragujevački Sajam dobio nagradu "Turistički cvet" i istakla da to priznanje pripada i Gradskoj turističkoj organizaciji koja je najviše uradila da on bude uspešan.

"Mnogi sajmovi u svetu sužavaju prostore, sužavaju izlagače i polako nestaju sa turističke scene. Mi se možemo pohvaliti da ovaj sajam raste i to zato što je prepoznat značaj seoskog turizma, koji je jedan od naših velikih atributa", rekla je Plamenac.

Prema rečima direktorke Gradske turističke organizacije Snežane Milisavljević sajam je okupio više od 100 izlagača iz, kako je rekla, najlepše zemlje na svetu Srbije, ali i iz Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske.

Pozivajući se na izjave ekonomskih eksperata da je posle poljoprivrede, turizam druga grana u Srbiji koja može da beleži suficit u trgovini sa svetom, Milisavljević je navela "da bi Srbija ove godine trebalo da ostvari milijardu dolara deviznog prihoda od turizma" i izrazila nadu da će dogodine taj prihod iznositi milijardu evra.

Naglašavajući da Kragujevac, posle Beograda, prednjači u razvoju turizma, zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković rekao je da je taj grad u ovoj godini imao više od 30.000 posetilaca , što je, kako je kazao, za 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U okviru Sajma, biće organizovana i predavanja na temu tuzima, a najavljeno je i potpisivanje protokola o saradnji između Gradske turističke organizacije i Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track