Slušaj vest

Škola dobrih domaćina, tako zovu srednju Poljoprivrednu školu u Futogu. Osim što se nalazi na grofovskom imanju, ova škola specifična je i zbog svog programa "ekonomije".

Srednja Poljoprivredna škola uz pomoć svojih učenika uspešno gaji voće, povrće, med i vino. Đaci su zaslužni što tele Boža voli da se mazi, a ždrebe od tri meseca slobodno istražuje svoje prve korake uz male jariće od tri dana koji srećno trčkaraju pored svoje majke.

Zahvaljujući đacima i njihovoj posvećenosti, mlekari trideset godina unazad ne moraju da biju glavu da li će biti dovoljno mleka. Kako objašnjava Ilija Buča, kordinator praktične nastave, đaci gaje životinje, brinu o njima.

- Naša škola radi po sistemu cirkularne ekonomije i dualnog obrazovanja. Ovde se gaje krave, ovce, svinje, imamo konje, magarce, koze. Brinemo o njima, hranimo ih hranom koju jednim delom sami proizvodimo, to su seno i silaža, a zatim nakon muže mi to mleko odnosimo mlekarima i to već trideset godina unazad - priča Ilija i dodaje da svinje kada dosegnu određenu starost i težinu idu na prodaju.

Prema njegovim rečima sve je to u okviru nastave, zavisno od smerova.

- Ovde se uči kroz rad, ako ste u plasteniku, morate zapraljti ruke, ako ste sa konjima i kravama morate stati u blato, na kraju to i jeste čar ovog posla, prići životinjama na njihovu teritoriju pod njihovim uslovima - kaže kroz smeh kordinator Buča.

Poljoprivredna škola u Futogu Foto: Kurir.rs/T.M.

Posebne sekcije za zainteresovane

A oni koji žele svoje znanje da nadograde imaju mogućnost da pristupe raznim sekcijama. U školi postoje između ostalog i sekcije, pčelarstva, vinarska, jahanja. Profesori ponosno ističu da deca uče praktično, ali takođe uče i kako je to zaraditi za nešto što su svojim rukama napravili.

- Đaci uče kako da posade grožđe, kako da orezuju, brinu o svakom grozdu pre berbe. Uče ceo proces pravljenja vina, od branja do fermentacije. Ovde se uči kako pčele izaberu baš taj jedan cvet koji će da opraše, pa sve do procesa kako nastaje med - objašnjavaju iz škole.

Da pravog gazdinstva nema bez dobrog povrća slaže se i profesorica biljne proizvodnje, MIlica Ivanišević koja zajedno sa đacima pravi rasad paradajza, krastava, kupusa, karfiola, i mnogih biljaka. Interesantno je da paradajz, krastavac, paprika kao gotovi proizvodi škola koristi za restoran gde se hrane đaci koji su u domu škole.

Kako kažu zaposleni u školu, đaci ovde uče da budu pravi domaćini svog gazdinstva.

Kurir.rs