KO JEDNOM OVO PROBA, ZABORAVI I NA PLJESKAVICE I NA PEČENJE: Specijalitet se sprema u Dragačevu, a meso mora biti najkvalitetnije (foto)
Hajdučki ćevap je specijalitet po kom se, osim trube, nadaleko prepoznaje Dragačevo. Meštani kažu da ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja. A ovom specijalitetu posvećena je čitava jedna manifestacija koja se tradicionalno održava preko leta u Guči i zove se Hajduk fest.
Tu se ekipe nadmeću ko će bolje spremiti hajdučki ćevap, a stručni žiri bira čiji je najbolji i najukusniji.
- Ne propuštamo ovaj događaj, pripreme su ozbiljne. Meso mora biti najkvalitetnije svinjsko, to su vrat i pauflek. Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem. Koji su začini to nek ostane tajna. Nakon toga, sutradan ga valjamo u specijalnu smesu koja se mahom sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori, kaže za RINU kulinarski majstor Nenad Nidžović.
Sedmi po redu Dragačevski Hajduk Fest biće održan 29. juna, uz bogat program. Festival će svečano biti otvoren u 11 časova kod čuvenog Spomenika trubaču, a već od 12 časova atmosferu će zagrejati koncert trubačkih orkestara „Dragačevski podmladak“ i Marka Gligorijevića, poznatih čuvara autentičnog zvuka ovog kraja.
U duhu hajdučke snage i zajedništva, u 14 časova sledi takmičenje u prevlačenju konopca, dok je za gurmane najzanimljiviji deo programa rezervisan za 15 časova – degustaciju čuvenog hajdučkog ćevapa, uz ocenjivanje stručnog žirija koji predvode Nataša Aksentijević i popularni Italijan iz Beograda.
Za najmlađe posetioce u 18 časova biće organizovan zabavni program Carstvo želja, a potom sledi svečana dodela nagrada i priznanja u 20 časova.
Veče će kulminirati koncertom pevačice Jovane Pajić u 21 čas, koji će zatvoriti festival uz pesmu i igru.
Najbolji hajdučki ćevap biće nagrađen vrednim novčanim nagradama: prva nagrada iznosi 30.000 dinara, druga 20.000, a treća 10.000 dinara.
Organizatori pozivaju sve da 29. juna dođu u Guču i budu deo manifestacije koja slavi narodnu tradiciju, muziku i kulinarstvo – autentično i neponovljivo, baš kao i sam Dragačevski kraj.
(Kurir.rs/RINA)