DOČEKUJEMO SRPSKU NOVU GODINU: Evo gde će večeras biti NAJLUĐI PROVOD
Foto: Beta/Arhivska Fotografija

Od koncerata na otvorenom do punih kafana i klubova

DOČEKUJEMO SRPSKU NOVU GODINU: Evo gde će večeras biti NAJLUĐI PROVOD

Srbija -

U Srbiji i Republici Srpskoj danas se proslavlja Srpska nova godina, a koliko taj doček biti svečan razlikuje se od grada do grada – od koncerata poznatih imena i grupa na otvorenom, preko vatrometa, punih kafana i kafića do toga da negde neće biti ničega specijalnog.

BEOGRAD

Od narodnjaka do elektronike

Organizovanog dočeka na nekom od gradskih trgova ove Srpske nove godine u prestonici nema, jedino čemu mogu da se nadaju Beograđani jeste vatromet u ponoć ispred Hrama Svetog Save.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Sudeći po tome da su rezervacije za Srpsku novu skoro potpuno rasprodate, beogradski ugostitelji su uspeli da i ovog 13. januara privole goste u svoje objekte. Od melodija uz koje su plesale naše bake, do najmodernije elektronike, od 200 dinara za ulaz do dočeka od 100 evra… Svaka je "roba" našla svog kupca.

VOJVODINA

Sinfonijski orkestar, tamburaši, elektronika...

Tim Novi Sad 2021 koji je ogranizovao doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru pružiće na centralnom novosadskom trgu građanima još jedno veliko slavlje za doček Srpske nove godine.

Foto: Beta
Foto: Beta

Sutra u 21 čas više od 60 simfoničara Orkestra Novi Sad 2021 predstaviće publici najveće hitove filmske muzike u kojoj će dominirati muzika iz srpske kinematografije.

Gradske vlasti Sremske Mitrovice ni ove godine neće organizovati slavlje za doček pravoslavne nove godine.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Rumljani su za 13.januar spremili program na Gradskom trgu od 21 sat kada nastupaju Rumljanka Aleksandra Padrov, Gradski tamburaški orkestar "Branko Radičević" i grupa "Boci bend", dok će od 23 sata prisutne zabavljati "Tropiko bend". U ponoć će se služiti moleban, a potom će "Tropiko bend" nastaviti svirku.

U Subotici ni ove godine neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine. Gradska uprava ni do sada nije nikada organizovala ovaj doček, ali će u nekoliko restorana i kafića tradicionalno biti održane proslave.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Srpsku novu godinu u Somboru organizuje Zavičajno udruženje Srba "Korijeni" na Trgu Svetog Đorđa, a program počinje u 21.30 sati.

Kako je najavljeno iz Turističke organizacije opštine Apatin, za doček pravoslavne Nove godine program na Trgu Nikole Tesle će početi u 21 sat nastupom benda "Fish Vibe", a Apatince će u Novu godinu uvesti tamburaški sastav Dunavski biseri. Već po tradiciji u 23 sata lomiće se pogača, deliće se kuvano vino i čaj, a za decu su pripremljeni slatkiši.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Pravoslavna Nova godina u Kikindi se uvek dočekivala skromnije od međunarodne, pa će tako biti i ovaj put. Gradska uprava ne priprema organizovani doček na trgu, kako je to bilo 31. decembra. Posebnu proslavu ne pripremaju ni klubovi i kafići u koje izlazi omladina.

ISTOČNA SRBIJA

U većini gradova Istočne Srbije – Zaječaru, Kladovu, Knjaževcu, Majdanpeku, neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine na trgovima, ali će zato kafane i restorani biti puni.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Jagodinci bez dočeka zbog hladnoće

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru u Pomoravskom okrugu ove godine biće organizovan samo u Despotovcu i Svilajncu, dok je Jagodina zbog niskih temperatura posle 11 godina odustala od tradicionalnog koncerta.

Bravo za Rekovac – novac od dočeka za bolesnu decu

Ćuprija i Paraćin nemaju tradiciju organizovanja dočeka, a u Rekovcu su se odlučili da novac uplate za decu obolelu od kancera.

U Despotovcu je za 23 sata najavljen koncert Ivane Jordan, biće posluženi topli napici, a u ponoć je predviđen vatromet.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

U Svilajncu svečano

Svilajnčani će na Trgu Stevana Sinđelića sa početkom u 23 sata organizovati doček Srpske nove godine uz lokalne trubače, kuvano vino, rakiju i vatromet. Doček se tradicionalno organizuje u ugostiteljskim objektima, restoranima i klubovima.

BAKSUZNI PREDZNAK ILI NEOČEKIVANO DOBRA GODINA? Srpska Nova pada na PETAK 13! Da li ste SUJEVERNI?

Centralni događaj u Kruševcu je koncert Marinka Rokvića i "Akapulko benda" na Trgu kosovskih junaka. Grad je obezbedio i besplatan autobuski prevoz iz desetak pravaca kako bi svi koji žele mogli da dođu na glavni gradski trg.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

ZLATIBOR

Ana Kokić i moleban u crkvi

Za doček Nove godine po julijanskom kalendaru na Zlatiboru se sprema dupli program. Na Kraljevom trgu od 22 sata pevaće Ana Kokić, uz ponoćni vatromet, a u porti crkve u selu Jablanica Srpska nova biće dočekana uz trubače, vruću rakiju i Božić batu koji će najmlađima podeliti poklone.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

U Čačku "Riblja čorba", u Vrnjačkoj Banji "Yu grupa"

Na dočeku srpske Nove godine na gradskom trgu u Čačku sviraće "Riblja čorba", a na vrnjačkoj Promenadi biti besplatno deljena riblja čorba, grejana rakija i čaj.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

NIŠ

Marija Šerifović i 3D animacija na crkvi

Popularna pop pevačica Marija Šerifović zabavljaće Nišlije na dočeku Srpske nove godine u parku Sveti Sava u Nišu. Organizator dočeka, opština Medijana, najavljuje da će nekadašnja pobednica Evrovizije nastupiti u 22.30 časova.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

KOSOVSKA MITROVICA

Trubači, Đorđe David i vatromet

Građani Kosovske Mitrovice Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekaće sutra uz trubače, koncert Đorđa Davida i njegovog benda, kao i uz nastup grupe "Ministarke", a u ponoć biće priređen i vatromet.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Evo kako PRAVILNO obeležiti Srpsku novu godinu: Običaji kojima se proslavlja Mali Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track