GEJ EHO: Poverenica homofob, Glogovac i Brnabićeva gej ikone
Foto: Fonet, Nebojša Mandić, Damir Dervišagić

Priznanja servisa LGBT populacije

GEJ EHO: Poverenica homofob, Glogovac i Brnabićeva gej ikone

Srbija -

Brankici Janković sramna titula, dok su ministarka Ana Brnabić i glumac Nebojša Glogovac nagrađeni

Ministarka Ana Brnabić i glumac Nebojša Glogovac proglašeni su za gej ikone, dok je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković homofob 2016. godine, odlučio je javni servis LGBT populacije Srbije Gej eho.Glavni i odgovorni urednik stranice Gej eho Predrag Azdejković kaže da je postavljanje Ane Brnabić na mesto ministarke od nemerljive važnosti.

Glavni urednik Gej eha... Predrag Azdejković
Glavni urednik Gej eha... Predrag Azdejković

Bez skrivanja

- Prošlu godinu je obeležilo postavljanje Ane Brnabić za ministarku i njena odluka da ne krije svoju seksualnu orijentaciju. Taj čin smatramo veoma hrabrim, naročito što se odlično izborila sa pažnjom medija kad je u pitanju njena privatnost i ne ostaje dužna političarima koji zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu da šire homofobiju - kaže Azdejković.Kako objašnjava, Glogovac je priznanje dobio zbog uloge u filmu „Ustav Republike Hrvatske“, gde glumi gej muškarca, transvestita, hrvatskog ultradesničara ustaške prošlosti, koji pomaže komšiji Srbinu da položi policijski ispit iz poznavanja ustava.- Glogovac je sa puno poštovanja pristupio ulozi gej muškarca i transvestita bez imalo karikiranja i ismevanja lika koji tumači - istakao je Azdejković.Kurir je kontaktirao sa glumcem, ali je on je odgovorio vrlo kratko.- Prvi put čujem, nemam nikakav komentar - kaže Glogovac.Mnogo kandidataNeslavnu titulu najvećeg homofoba za 2016. dobila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.- Iako je prošle godine bilo više kandidata za ovu sramnu titulu, kao što su poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Đukanović, odlučili smo da titulu dodelimo poverenici jer smatramo da dosadašnjim angažmanom nije učinila ništa za smanjenje diskriminacije LGBT osoba, iako je bila u prilici - kaže Azdejković.Iz kabineta poverenice su rekli da ona nema komentar na ova priznanja, kao i da „čestita dobitnicima nagrade“.

OBRAZLOŽENJABrankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnostiIako je bila u prilici, svojim angažmanom nije učinila ništa da bi se diskriminacija LGBT osoba smanjila. Negira da Srbija ima problem sa diskriminacijomNebojša Glogovac, glumacNagradu dobija zbog izuzetnog poštovanja s kojim je pristupio ulozi gej muškarca u filmu „Ustav Republike Hrvatske“. Ulogu je izneo bez imalo karikiranja i ismevanja lika koji tumačiAna Brnabić, ministarka uprave i lokalne samoupraveVidljivost koju je LGBT zajednica dobila postavljanjem Ane Brnabić na ministarsko mesto nemerljiva je i smanjiće homofobiju

STRAHINJA HADŽI BUGARČIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track