Kikinda dobija Centar za mentalno zdravlje
Foto: Saša Urošev

Evropski koncept za psihičke tegobe

Kikinda dobija Centar za mentalno zdravlje

Srbija -
U prvoj ustanovi tog tipa u Srbiji, sa pacijentima će raditi stručnjaci Specijalne bolnice Sveti vračevi iz Novog Kneževca

KIKINDA: Polovinom meseca u Kikindi će sa radom početi Centar za mentalno zdravlje. U prvoj ustanovi tog tipa u Srbiji, sa pacijentima će raditi stručnjaci Specijalne bolnice "Sveti vračevi" iz Novog Kneževca. Toj bolnici je na konkursu EU za unapređenje položaja obolelih od mentalnih bolesti, odobred projekat vredan oko 200.000 evra.

U realizaciju su se kao partneri uključili Pokrajinski sekretarijat za finansije i opština Kikinda. Centar za mentalno zdravlje nalaziće se u renoviranim prostorijama nekadašnjeg Antituberkuloznog dispanzera, u strogom centru Kikinde:

-Kroz ovakav savremen evropski koncept, pacijentima će biti omogućeno da na sve psihičke tegobe, bilo da se radi o poremećaju volje, mišljenja ili emocija, ukažu psihijatrima i neuropsihijatrima. Ovde će obavljati stručna detekcija i psihoterapija u skladu sa najmodernijim protokolima- kaže dr Milovan Blažić, savetnik predsednika opštine Kikinda za zdravstvo.

-Osim zdravstvenih, ovde će se pružati i socijalne usluge, a Centar za mentalno zdravlje biće prva ustanova tog tipa u Srbiji- predočava Cecilija Šajber, menadžerka projekta i nastavlja:

- Najveća vrednost ovog objekta i usluga koje će se pružati, jeste što će Centar biti regionalnog karaktera. Opsluživaže stanovništvo kikindske i susednih opština, u krugu od stotinak kilometara. Predviđeno je da mobilni timovi odlaze na teren- kaže ona.Ističući da umesto ruiniranog objekta, grad dobija sedište nove zdravstvene ustanove regionalnog karaktera, Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda, izrazio je zadovoljsto što će se u Centru pružati usluge u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Brojke za brigu

Prema podacima policije, od 1995. do 2009. godine, u šest opština Severnobanatskog okruga ruku je na sebe diglo 846 ljudi. Samoubilački čin često je posledica duševne ili telesne bolesti, ali i nepovoljne sociopatološke životne okolnosti izazvane narušenim bračnim, poslovnim ili međuljudskim odnosima.

Povod ili takozvani „okidač“, može da bude i neki sitan, za posmatrača besmislen događaj. Potrebno je da porodica i okruženje prepoznaju ljudsku patnju i očaj, i depresivnu osobu upute nama -kažu lekari Specijalne bolnice "Sveti vračevi" .

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track